Σχεδόν όλες οι ιστορίες που έχουν να κάνουν με λογοκρισία στο Facebook, είναι λίγο-πολύ παρόμοιες. Κάποιος ή κάποια ανεβάζει ένα γυμνό πίνακα στο Facebook. Το Facebook κατεβάζει τον πίνακα ως «ακατάλληλο». Αυτός ή αυτή που τον ανέβασε γράφει ένα status εξηγώντας πόσο τον δυσαρέστησε αυτή η κίνηση του Facebook, στην πορεία όμως το ξεπερνά και συνεχίζει τη κανονική παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ιστορία του Frederic Durand-Baissas, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική.
Ο 57χρονος δάσκαλος γαλλικών από το Παρίσι ανέβασε, πίσω στο 2011, έναν πολύ συγκεκριμένο πίνακα στο Facebook -το «L' Origine du monde» του Gustave Courbet από το 1866. Το Facebook φυσικά κατέβασε τον πίνακα και μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, θέτοντας το λογαριασμό του σε διαθεσιμότητα. Ο Durand-Baissas όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα, κατέφυγε στο δικαστήριο απαιτώντας να ελευθερωθεί ο λογαριασμός του και ο ίδιος να λάβει $22.500 ως αποζημίωση. Γιατί; Επειδή θεωρεί πως όλη αυτή η ιστορία καταπατά την ελευθερία της έκφρασης.
«Αυτή είναι μια περίπτωση ελευθερίας του λόγου και λογοκρισίας από ένα κοινωνικό δίκτυο», εξήγησε ο Durand-Baissas στο Associated Press. «Αν (το Facebook) δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα και μια πορνογραφική εικόνα, εμείς στη Γαλλία μπορούμε».
Στο δικαστήριο, η πλευρά του Facebook υποστήριξε πως χρήστες σαν τον Durans-Baissas μπορούν να κάνουν μήνυση στην εταιρεία μόνο στην Καλιφόρνια και αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις κατηγορίες του Durand-Baissas. Ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο του Παρισιού αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα πως η θέση της εταιρείας απέναντι στην υπόθεση είναι «καταχρηστική» και υπερβολική και αποφάνθηκε πως η αιτιολογία της παραβιάζει το γαλλικό δίκαιο των καταναλωτών. Η ετυμηγορία επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου πως οι Γάλλοι χρήστες έχουν δικαίωμα να μηνύουν το Facebook κατά το γαλλικό δίκαιο και, ως αποτέλεσμα, η υπόθεση του Durand-Baissas θα ακουστεί.
Το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας ένιωσε κι αυτό την οργή της αυθαίρετης λογοκρισίας όταν ανέβασε το έργο «Ice Cream» της Evelyne Axell στα κοινωνικά δίκτυα τον περασμένο μήνα. Το Facebook κατέβασε τον πίνακα που απεικονίζει μια γυναίκα να τρώει παγωτό, ισχυριζόμενο πως περιέχει «υπερβολική ποσότητα δέρματος ή προκλητικό περιεχόμενο». Το περιστατικό αυτό συνέβη λίγο μετά από την απόφαση μερικών ιστορικών τέχνης και καλλιτεχνών να σχηματίσουν μια ομάδα και να καθιερώσουν τη «Facebook Nudity Day» (Ημέρα Γύμνιας στο Facebook).
Οι κανονισμοί του Facebook για το γυμνό αναφέρουν τα εξής:
«Απομακρύνουμε φωτογραφίες ανθρώπων που δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα ή εστιάζουν σε πλήρως εκτεθειμένα οπίσθια. Επίσης απαγορεύουμε κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν το γυναικείο στήθος αν περιλαμβάνεται και η θηλή, πάνα όμως επιτρέπουμε φωτογραφίες με γυναίκες που θηλάζουν ή δείχνουν το στήθος τους με τις ουλές της μαστεκτομής. Επίσης επιτρέπουμε φωτογραφίες πινάκων, γλυπτών και άλλου είδους τέχνης που απεικονίζουν γυμνές φιγούρες».
Παρά την τελευταία πρόταση, ωστόσο, η απεικόνιση του αιδοίου μιας γυναίκας τον 19ο αιώνα κατά τον Courbet, ίσως είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνη για τον Zuckerberg και την ομάδα του.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Huffington Post US και έχει μεταφρασθεί από τα αγγλικά.