Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία» προσερχόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από μία μακρά νύκτα διαπραγματεύσεων επί των μεταρρυθμίσεων που ζητά στη σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
O Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ.
Τόσο Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις ολονύχτιες συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, θεωρούν πρακτικά πιθανό, ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης που ολοκληρώνονται σήμερα, να έχει στα χέρια του μια σειρά πειστικών επιχειρημάτων, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, που όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, καθυστερούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας και παρατείνουν τη διαπραγμάτευση.
«Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, από αυτόν που έχουν προγραμματίσει», ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, φεύγοντας από το κέντρο της διάσκεψης, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον παρέμεινε όλη τη νύχτα διαπραγματευόμενος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, αλλά και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Οι τρεις αυτοί ηγέτες αντιδρούν σε αρκετά σημεία του σχεδίου πρότασης που κατατέθηκε με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της διάσκεψης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Για την ώρα έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά».
Την οικονομική διακυβέρνηση, τα κοινωνικά επιδόματα στους μη Βρετανούς πολίτες, την ανταγωνιστικότητα και την κυριαρχία. Πρακτικά, η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας και της διαμόρφωσης μελλοντικά της νομοθεσίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, της καταβολής κοινωνικών επιδομάτων, της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και της δέσμευσης που υπάρχει στην ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ για μία «συνεχώς στενότερη ένωση». Για το τελευταίο, η ΕΕ θα διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να εξαναγκασθεί σε μία στενότερη συνεργασία. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα προσπαθήσει να επιτύχει μία συνολική συμφωνία σε μία σύνοδο, καθώς , όπως είπε, «η αποτυχία θα έθετε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον.
Σύμφωνα με το euronews που επικαλείται πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρει ότι γίνονται πολλές συζητήσεις στα παρασκήνια με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορούν να περιοριστούν τα επιδόματα σε μετανάστες από την ΕΕ. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ηγέτες προετοιμάζονται για σκληρές διαπραγματεύσεις και την Παρασκευή.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)