Λύσεις εκτός πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητά η Αυστρία προκειμένου να ανακόψει τις ροές προσφύγων που καταφθάνουν στα σύνορα της. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, αντίστοιχα συγκαλούν διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων – με μόνη μη προσκεκλημένη την Ελλάδα – και με στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για το προσφυγικό.
Υπό αυτό πρίσμα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, πως είναι η απόφαση που έλαβε – αυθαίρετα για μια ακόμη φορά- η πΓΔΜ να μην επιτρέπει από την Κυριακή τη διέλευση από τα σύνορα της Ειδομένης Αφγανών προσφύγων, που μέχρι σήμερα περνούσαν ελεύθερα μαζί με τους Σύριους και Ιρακινούς. Η κατάσταση που δημιουργείται για μια ακόμη φορά σε αυτό το στενό κομμάτι γης είναι δραματική αφού δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σε εύλογο χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται για μια ακόμη φορά το αδιαχώρητο και τόσο οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες να βρίσκονται σε απόγνωση ενώ οι ελληνικές αρχές φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν.
Στη διάσκεψη θα μετέχουν εκτός της Αυστρίας, τρία ακόμη κράτη – μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία αλλά και χώρες εκτός της ένωσης και συγκεκριμένα η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ, οι χώρες δηλαδή που από τις οποίες διέρχονται κατά κύριο λόγο οι πρόσφυγες ακολουθώντας το αποκαλούμενο και ως «δυτικό βαλκανικό πέρασμα» για να μπορέσουν να φθάσουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Βιέννη, η «διάσκεψη» όπως έχει χαρακτηριστεί, συγκαλείται από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου και αυτή θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των εννέα χωρών, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα αλλά ήδη έχει γίνει γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ ο οποίος προέρχεται από το του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Διαβάστε επίσης:
Κερδίζουν έδαφος οι ακραίοι
Κυβερνητικός εταίρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο προέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών που εδώ και εβδομάδες τάσσονται με σκληρή γλώσσα και και επιθετικό ύφος κατά τη Ελλάδας ενώ προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ λογικών και πολιτικών -που ευτυχώς ακόμη μειοψηφούν εντός της ΕΕ- περί ανάγκης απομόνωσης της Ελλάδας από τη Ζώνη της Σένγκεν.
Παράλληλα δε φαίνεται, μαζί με άλλες χώρες εντός της ΕΕ – κυρίως την ομάδα του Βίσεγκραντ δηλαδή Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία- να «παίζουν» το χαρτί της πΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων και να υπάρξει – και με τη δική τους αρωγή- ενίσχυση των συνόρων της με την Ελλάδα, δηλ. ουσιαστικά ζητούν την μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Για να ερμηνευθεί βέβαια η στάση της Αυστρίας και κυρίως του Λαϊκού Κόμματος θα πρέπει να επισημανθούν οι πιέσεις που δέχεται από την άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελεύθερων που έχει θέσει στο επίκεντρο της ρητορικής του, το προσφυγικό και την ανεργία-η χώρα δέχθηκε το 2015 90.000 αιτήσεις ασύλου ενώ ενώ ο αριθμός των ανέργων έχει φθάσει τους 400.000. Έτσι, σε νέα δημοσκόπηση το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 32% στην πρόθεση ψήφου ενώ το Λαϊκό Κόμμα και αυτό των Σοσιαλδημοκρατών το 23%...
Σημειώνεται πως η Αυστρία μόλις πριν μερικά 24ωρα δέχθηκε σκληρή κρητική για την απόφαση της να επιβάλλει ανώτατο ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα- 80 και 3.200 αντίστοιχα- απόφαση μάλιστα στην οποία ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος «απάντησε» με μια σκληρή επιστολή προς την Αυστριακή Κυβέρνηση. Σε αυτή επεσήμανε πως η Βιέννη παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες ενώ η απόφασή της αψηφά αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ για την εξεύρεση και εφαρμογή κοινών πολιτικών για το προσφυγικό.
Όπως φαίνεται όμως οι ακραίες φωνές του Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία, δυστυχώς κερδίζουν έδαφος στην κυβέρνηση ή ακόμη και στη χώρα.