Από το 1951 μέχρι το 1957, η Lucille Ball και ο Desi Arnaz, έπαιζαν στην τηλεόραση (και στην πραγματική ζωή) ένα παντρεμένο ζευγάρι στην σειρά «I Love Lucy». Ένα ζευγάρι που κοιμόταν σε χωριστά κρεβάτια.
Σήμερα, η εικόνα ενός ζευγαριού που κοιμάται σε χωριστά κρεβάτια μοιάζει ξένη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο μυστήριο γύρω από τις συνήθειες των ζευγαριών το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η Huffington Post σε συνεργασία με το Sleep Number προσπαθούν να «καταρρίψουν» ή να επιβεβαιώσουν επτά κοινούς μύθους σχετικά με τον ύπνο στα ζευγάρια, που μπορεί να σας κρατούν ξάγρυπνους.
Μύθος #1: Οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες
Μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τους άντρες ότι ροχαλίζουν. Μπορεί οι άντρες να ροχαλίζουν περισσότερο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, αναφέρει ο Michael Breus (Ph.D), κλινικός ψυχολόγος.
Μύθος #2: Το σεξ βοηθάει στον ύπνο
Μία γενικότερα υγιής σεξουαλική ζωή είναι καλή για τον ύπνο, αναφέρει ο Paul Rosenblatt, συγγραφέας του βιβλίου «Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing». Παρ' ολ' αυτά, το αν το σεξ πρόκειται να οδηγήσει σε έναν καλό ύπνο έχει να κάνει με το αν το σεξ ήταν καλό ή όχι. Το σεξ που είναι απογοητευτικό ή δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει άγχος και να καθυστερήσει τον ύπνο.
Μύθος #3: Στις γυναίκες αρέσει να τις παίρνουν αγκαλιά κατά τη διάρκεια του ύπνου (περισσότερο από τους άντρες)
Αν και δεν υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία σχετικά με τις αγκαλιές στο κρεβάτι, η Wendy Troxel (Ph.D.), κλινική ψυχολόγος και ειδική σε θέματα ύπνου, έχει παρατηρήσει ότι τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες απολαμβάνουν τις αγκαλιές στον ύπνο. «Η ιδέα ότι μόνο οι γυναίκες απολαμβάνουν τα οφέλη του να κοιμούνται με τον σύντροφό τους, με την έννοια ότι μόνο οι γυναίκες έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν επιβεβαιώνεται από τις μέχρι τώρα έρευνες».
Μύθος #4: Δεν πρέπει να πηγαίνεις ποτέ για ύπνο θυμωμένος
Έρευνα που έγινε το 2011 διαπίστωσε ότι ο θυμός δεν σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου ανάμεσα στα ζευγάρια, αλλά η σύγκρουση σχετίζεται. «Μερικές φορές έχουμε συναισθήματα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι την χρονική στιγμή που ερχόμαστε σε σύγκρουση», αναφέρει η Troxel. Με λίγα λόγια, το να είστε εκνευρισμένοι με το άλλο σας μισό δεν σας στερεί τον ύπνο, αλλά το να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του/της μπορεί.
Μύθος #5: Όσοι ξαγρυπνούν δεν μπορούν να ταιριάξουν με αυτούς που ξυπνούν πολύ νωρίς
Το να περιμένει κανείς από τα ζευγάρια να πηγαίνουν για ύπνο ακριβώς την ίδια ώρα και να έχουν το ίδιο πρόγραμμα στον ύπνο δεν είναι ρεαλιστικό, αναφέρει η Janet Kennedy, κλινική ψυχολόγος, επειδή ο ύπνος μας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την δουλειά μας και αυτή η προσδοκία μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό.
«Ένα ζευγάρι δεν χρειάζεται να πηγαίνει την ίδια ώρα για ύπνο για να είναι ευτυχισμένοι», τονίζει η Kennedy.
Μύθος #6: Όσοι πάσχουν από αϋπνίες πρέπει να είναι δυστυχισμένοι στη σχέση τους
Οι λόγοι που κάποιος πάσχει από αϋπνία ποικίλουν και είναι άδικο και αβάσιμο να υποθέτει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά με την σχέση κάποιου επειδή δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Αν και έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που δεν είναι ευτυχισμένες στη σχέση τους είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αϋπνία και οι συγκρούσεις στον γάμο είναι το «κλειδί» για να αποκτήσει κανείς προβλήματα στον ύπνο, η Troxel αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν βάλουμε μία ταμπέλα σε κάποιον.
Μύθος #7: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται αγκαλιασμένα (ή τουλάχιστον τους παίρνει ο ύπνος αγκαλιά)
Υπάρχουν ζευγάρια που περνούν όλη τη νύχτα αγκαλιά, αλλά μάλλον είναι σχετικά καινούρια ζευγάρια, αναφέρει ο Rosenblatt. Οι διαφορετικοί σωματότυποι, οι διαφορετικές θερμοκρασίες και ο ανήσυχος ύπνος είναι μερικοί από τους λόγους που ωθεί κάποια ζευγάρια να θέλουν να παραμένουν ο καθένας στη δική του μεριά του κρεβατιού, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι ευτυχισμένοι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη να νιώσουμε το άγγιγμα του/της συντρόφου μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε απαραίτητα στο κρεβάτι. Μπορεί να γίνει στην τηλεόραση όταν βλέπουν σειρές αγκαλιά, για παράδειγμα.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.