Ενώ τα ευρωπαϊκά -και μη- κράτη φαίνεται πως προτιμούν να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα κατά μόνας, με κοινή δήλωση τους Κομισιόν και Ολλανδική προεδρία εκφράζουν την «αποφασιστικότητά» τους να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση.
Ειδικότερα σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής και ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ, επισημαίνουν στη δήλωσή τους, πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».
Στην κοινή δήλωση επισημαίνει πως «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».
Επιπλέον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει».
Συστάσεις που μάλλον θα περάσουν απαρατήρητες αφού κράτη-μέλη της ΕΕ και μη, που επηρεάζονται από την προσφυγική κρίση, φαίνεται ότι επιλέγουν να λειτουργούν αυτόνομα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «χαοτική» είναι απ' άκρη σε άκρη η κατάσταση στην Ελλάδα ενώ απόγνωση επικρατεί μεταξύ των προσφύγων εξαιτίας των αυθαίρετων αποφάσεων που λαμβάνει η πΓΔΜ, η οποία όμως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με χώρες των Βαλκανίων-μεταξύ των οποίων και κάποιες εντός της ΕΕ- αλλά και την Αυστρία που πλέον ηγείται κινήσεων για την ανακοπή των προσφυγικών ροών μέσω του δυτικού βαλκανικού περάσματος.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε τη δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, η Ελλάδα απηύθυνε διάβημα στη Βιέννη διαμαρτυρόμενη για την απόφασή της να συγκαλέσει αύριο Τετάρτη, διάσκεψη χωρών των Βαλκανίων για το προσφυγικό, από το οποίο μάλιστα έχει αποκλείσει τη χώρα μας. Ανάλογες κινήσεις προς άλλες χώρες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, όπως αναφέρουν πηγές στο Μαξίμου.
Η Βιέννη απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας
Η κυβέρνηση της Αυστρίας δεν άφησε αναπάντητες τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση, λέγοντας μάλιστα ότι το σχήμα αυτό (των κρατών που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω διάσκεψη), το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.
«Οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
«Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε: «Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο».