Ο φωτογράφος Justin Barton είναι παθιασμένος με ότι έχει να κάνει με τη Σοβιετική κουλτούρα. Για τρεις εβδομάδες ταξίδεψε στην Υπερδνειστερία και φωτογράφισε πολίτες αυτής της χώρας.
Η πλειοψηφία των κατοίκων σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, που βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία είναι φιλορώσοι.Η χώρα με το παράξενο αυτό όνομα και πρωτεύουσα την πόλη Τιρασπόλ,έγινε de facto ανεξάρτητο κράτος λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Υπερδνειστερία έχει δική της κυβέρνηση, αστυνομία, ταχυδρομική υπηρεσία, αλλά και δικό της νόμισμα. Πρόεδρος της χώρας για 18 χρόνια ήταν ο Ιγκόρ Σμιρνόφ, ενώ από το 2011 τον έχει διαδεχθεί ο Ιγκόρ Σέβτσουκ.
Η HuffPost Greece ήρθε σε επικοινωνία με τον Justin Barton και μίλησε για τη σειρά φωτογραφιών που τράβηξε στην Υπερδνειστερία.
Τι σας κάνει διαφορετικό από άλλους φωτογράφους;
Δύσκολη ερώτηση. Θα ήθελα να πιστεύω όμως ότι είναι το φωτογραφικό μου στυλ. Η δουλειά μου είναι κάτι μεταξύ τέχνης και ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα το τελευταίο μου μεγάλο έργο ήταν για τα πυρηνικά όπλα. Αντί να αναδείξω μέσα από την φωτογράφιση μου τις εκτοξεύσεις ή το προσωπικό, φωτογράφισα μικροσκοπικά στοιχεία των όπλων και των σιλό εκτόξευσης. Στο 80% του υλικού δείχνω την φθορά και τη χρήση (θυμίζοντας έτσι στον θεατή την πραγματικότητα του εξοπλισμού) και φωτογράφισα τα πληρώματα των πυρηνικών όπλων από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Στην περίπτωση αυτής της σειράς - Transnistria (Υπερδνειστερία) – ήθελα να εξετάσω την ταυτότητα και τον πατριωτισμό. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πατριώτες σε ένα βαθμό. Μήπως όμως μας κάνει κακό να χωριζόμαστε κατά μήκος των εθνικών γραμμών; Η γυναίκα μου είναι Ρωσίδα αλλά μπορεί να γίνει βρετανίδα στο μέλλον. Τι θα αλλάξει;
Τραβώντας αυτές τις φωτογραφίες θέλω να βάλω τους ανθρώπους να φανταστούν τον εαυτό τους στην ίδια κατάσταση, αυτή ενός έθνους παραγκωνισμένου.
Ποιοι φωτογράφοι σας έχουν επηρεάσει;
Οι Simon Norfolk, Charlie Crane και Taryn Simon έρχονται αμέσως στο μυαλό. Φυσικά, είμαι επηρεασμένος από ό,τι βλέπω, αλλά μου αρέσει η "αργή" προσέγγιση του Simon Norfolk. Πιστεύω ότι την ιστορία την μαθαίνεις μέσα από τις λεπτομέρειες των ανθρώπων και των αντικειμένων.
Το έργο του Charlie Crane για την Βόρεια Κορέα "Καλώς ήρθατε στην Πιονγκγιάνγκ" με έχει επηρεάσει σε αυτή τη σειρά. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν με την πλήρη έγκριση του "κρατικού μηχανισμού". Ήμουν υποχρεωμένος να έχω "κρατική διαπίστευση" κάτι που έπρεπε να έχουν όσοι έλαβαν μέρος στη φωτογράφιση.
Οι φωτογραφίες σας είναι συναρπαστικές. Πώς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε;
Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Twitter στο @barton_justin και να μπείτε στο site μου.
Το αγαπημένο σας πορτρέτο;
Σε αυτή τη σειρά είναι η φωτογραφία της Nina Shtanski. Από τότε που την φωτογράφισα στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει παντρευτεί τον Yevgeny Shevchuk.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως φωτορεπόρτερ;
Είναι η χρηματοδότηση, η πρόσβαση, η έκθεση και η κατανόηση του έργου.