Όλοι γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα παιχνίδια που η τράπουλα μπαίνει στη μέση, πρέπει κανείς να έχει την τύχη με το μέρος του για να κερδίσει. Αυτό δεν ισχύει όταν πρόκειται για το Μπριτζ, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Είναι ένα πνευματικό άθλημα το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο άθλημα αυτό η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι συγκέντρωση, τεχνική, ανάλυση δεδομένων και αντικειμενική κρίση. Σε μία προσπάθεια να γνωρίσουμε το Μπριτζ καλύτερα μιλήσαμε με τον κ. Λουκά Ζώτο, Διευθυντή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, ο οποίος μας εξήγησε τι προσόντα πρέπει να έχει κανείς για να ξεκινήσει, πως παίζεται αλλά και με ποιον τρόπο εκμηδενίζεται ο παράγοντας της τύχης.
Αν έπρεπε να εξηγήσετε το μπριτζ σε κάποιον αρχάριο, πως θα το περιγράφατε;
Θα αναφερόμουνα πρώτα σε γενικότερες ρήσεις άλλων: «Το Μπριτζ είναι το πιο διασκεδαστικό και το πιο έξυπνο παιγνίδι που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος» Σόμερσετ Μομ ή «Το Μπριζ προσφέρει εκείνο το είδος της πνευματικής δραστηριότητας που είναι χρήσιμο για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε με τέλειο τρόπο» Μπιλ Γκέιτς.
Πώς παίζεται;
Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί σε μερικές γραμμές. Πάντως θα προσπαθήσω.
Το Μπριτζ παίζεται με κανονική τράπουλα 52 φύλλων (όχι τζόκερ) και τουλάχιστον 4 παίκτες που κάθονται αντικριστά ανά δυο. Ο καθένας είναι συμπαίκτης (πάρτνερ) με τον απέναντί του. Κάθε παίκτης κατέχει σε κάθε μοιρασιά (διανομή) 13 φύλλα (13 επί 4 ίσον 52). Σε κάθε διανομή το παιγνίδι χωρίζεται σε 2 φάσεις: την αγορά και το παίξιμο. Μέσω της αγοράς ο κάθε παίκτης προσπαθεί να μεταδώσει στον συμπαίκτη του τη δύναμη του χεριού του ώστε να αποφασίσουν μαζί για τη συνολική δύναμη του άξονά τους. Η αγορά είναι στην ουσία μια συμβατική δημοπρασία μεταξύ των 2 αντίπαλων αξόνων (ζευγών), όπου ο κάθε άξονας προσπαθεί να ορίσει το τελικό επίπεδο και είδος (συμβόλαιο) που να είναι ανάλογο με τη συνολική του δύναμη. Στο παίξιμο, που ακολουθεί, ο άξονας που πλειοδότησε καλείται να πραγματοποιήσει το συμβόλαιο που αγόρασε. Εάν το κάνει, κερδίζει θετικούς βαθμούς (ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου μπορεί να πάρει και διάφορα μπόνους). Εάν δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει το συμβόλαιό του, χάνει βαθμούς που ανάλογα με το πόσο έξω θα πέσει μπορεί να είναι και πολλοί. Σε μια αγωνιστική ημερίδα παίζονται συνήθως 24 διανομές και κάθε άξονας (ζεύγος) αντιμετωπίζει συνήθως από 6 έως 12 διαφορετικά αντίπαλα ζεύγη.
Στιγμιότυπο από τουρνουά Μπριτζ.
Σε τι διαφέρει από άλλα παιχνίδια με χαρτιά;
Το Μπριτζ είναι πολυεπίπεδο, έχει βάθος, στρατηγική και τακτική, που δεν βρίσκεις σε κανένα άλλο παιγνίδι με χαρτιά. Επίσης στο Αγωνιστικό Μπριτζ σχεδόν εκμηδενίζεται ο παράγοντας τύχη.
Με ποιον τρόπο εξαλείφει το άθλημα του Μπριτζ τον παράγοντα τύχη;
Στο Αγωνιστικό Μπριτζ κάθε διανομή που παίζεται βρίσκεται μέσα σε μια θήκη που χωρίζεται σε 4 τμήματα. Οι παίκτες παίρνουν τα φύλλα από το τμήμα της θήκης που αντιστοιχεί στον προσανατολισμό τους και όταν παίξουν τη διανομή τα ξαναβάζουν στη θήκη και γράφουν το σκορ τους σε ένα χαρτί που συνοδεύει τη θήκη. Η διανομή στη συνέχεια μεταφέρεται στο επόμενο και μετά στο μεθεπόμενο κ.ο.κ. τραπέζι όπου παίζεται από διαφορετικά ζεύγη. Στο τέλος υπάρχει σύγκριση αποτελεσμάτων κάθε ζεύγους σε κάθε διανομή που παίχτηκε. Τα αποτελέσματα κάθε ζεύγους αθροίζονται και βγαίνει η τελική κατάταξη του αγώνα. Εφόσον το κάθε ζεύγος συγκρίνεται στις ίδιες διανομές (φύλλα) σχεδόν εκμηδενίζεται ο παράγοντας τύχη, ιδίως αν ο αγώνας διαρκέσει αρκετές ημερίδες όπως γίνεται στα πρωταθλήματα και στους μεγάλους αγώνες. Στην εποχή μας, σε πολλούς αγώνες, αντί να γράφονται τα σκορ σε χαρτί εισάγονται σε ειδικό μηχάνημα που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και τα αποτελέσματα στο τέλος βγαίνουν άμεσα,
Για ποιες ηλικίες είναι;
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μπριτζ είναι ότι είναι για όλες τις ηλικίες από 10 έως 100 ετών αρκεί βέβαια να είναι κάποιος πνευματικά υγιής.
Πρέπει κάποιος να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις ή είναι για όλους;
Το Μπριτζ είναι για όλους και σίγουρα δεν απαιτεί Μαθηματικά. Ανάλογα με το πόσο καλά θέλει κάποιος να παίξει, χρειάζεται συγκέντρωση και γνώση της τεχνικής αλλά και πολυάριθμα άλλα όπως ορθή και αντικειμενική κρίση, ανάλυση δεδομένων, φαντασία κλπ. Επίσης, επειδή παίζεται ανά ζεύγη, προάγει τις ικανότητες συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και δημιουργικότητας. τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το Μπριτζ μπορεί να παίζεται είτε για την ευχαρίστηση είτε για τη διάκριση είτε και για τα δύο. Το Αγωνιστικό Μπριτζ είναι πνευματικό άθλημα και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Τι ηλικίες συμμετέχουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ και στους αγώνες; Είναι ένα άθλημα για νέους;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στο Μπριτζ, αντίθετα με όλα τα άλλα αθλήματα μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό και σε αρκετά μεγάλες ηλικίες. Αλλά φυσικά έχουμε και πολλούς νέους, πρωταθλητές ή μη. Χαρακτηριστικό επίσης στο Μπριτζ είναι ότι παίζουν άντρες, γυναίκες, νέοι, νεάνιδες μαζί, είτε σαν συμπαίκτες είτε σαν αντίπαλοι. Υπάρχουν πάντως και ξεχωριστοί αγώνες ή πρωταθλήματα για κάθε κατηγορία.
Ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτερες «δυνάμεις» στο Μπριτζ. Η Ελλάδα σε τι θέση βρίσκεται;
Οι μεγάλες δυνάμεις του Μπριτζ διαχρονικά είναι η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Αλλά σε πολύ υψηλές θέσεις βρίσκονται οι Σκανδιναβικές χώρες, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βραζιλία ενώ τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει πολύ και η Κίνα. Η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές του ‘90 βρέθηκε στη πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με 5η θέση στην Ολυμπιάδα Μπριτζ 1988 και 4η θέση στους Πανευρωπαϊκούς του 1989. Σήμερα είναι πιο κάτω, παρότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αθλητών και Σωματείων. Πάντως υπάρχουν περιστασιακά μεγάλες επιτυχίες όπως η 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νέων το 2007.
Τα τελευταία χρόνια έχετε παρατηρήσει αύξηση στην δημοφιλία του αθλήματος του Μπριτζ;
Πράγματι. Οι αθλητές του αγωνιστικού Μπριτζ έχουν διπλασιαστεί τα 10 τελευταία χρόνια όπως και τα Σωματεία που έχουν φτάσει τα 55 ενεργά, καλύπτοντας όλη σχεδόν τη χώρα. Αυτό οφείλεται και στην πολιτική της Ομοσπονδίας που έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη διοργανώνοντας μαθήματα για νέους παίκτες, μέσω των Σωματείων της, σε δυο περιόδους ετησίως.