Με ένα «βέτο» και μια «διαπίστωση» προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρικό Μέγαρο.
Καταρχήν, ο πρόεδρος της ΝΔ συμμετέχει στη σύσκεψη με εκπεφρασμένη την άποψη οτι δεν εμπιστεύεται τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους χειρισμούς του σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό ειναι η διαπίστωση.
Εξ αυτού του λόγου, είναι περίπου υποχρεωμένος να βάλει όρους και προϋποθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα - «βέτο» το λένε οι συνεργάτες του - ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Ουσιαστικά, επιδίωξη του είναι στην περίπτωση που υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα συνυπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να υπάρχει σαφής περιγραφή για τα όρια που μπορεί ή δεν μπορεί να ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός όταν θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους 28 της Ευρώπης και κυρίως, η σαφής διατύπωση - προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να επιχειρεί να συνδέσει το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την αξιολόγηση.
Ήδη πάντως στο παρασκήνιο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επικοινωνίες της ηγεσίας της ΝΔ και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, με τους περισσότερους να συμφωνούν και να κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς να παραστούν σε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δώσουν λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο περίπου με ανοιχτά χαρτιά, υπό την έννοια ότι αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση έξι σημείων που έχει διατυπώσει και δημοσίως, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αποτροπής της εισόδου των μεταναστών - υπενθυμίζοντας με νόημα τα λόγια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα «τράνζιτ», με ταυτόχρονη όμως αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος για όσους έχουν ήδη εγκλωβιστεί στη χώρα μας.
Αυτό που θα προτείνει είναι, ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, η δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους, η παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα, η ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών και θα ζητήσει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις ενέργειες που ζητά η κυβέρνηση από τους τοπικούς άρχοντες, περιφερειάρχες και δημάρχους.