Στην τελική ευθεία οδεύει το σκάνδαλο της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, που έγινε στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων το 2014, και προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, που υπολογίζεται σε 580 με 600 εκατ. ευρω.
Ο ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαριώτης, που χειρίζεται την υπόθεση, κάλεσε σε απολογία τους πρώτους κατηγορούμενους, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τα μέσα Απριλίου 2016.
Κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά περιπτώσεις εκποίησης ακινήτων, όπου εντοπίζεται υποτίμηση της αξίας πώλησης τους, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, καθώς και περιπτώσεις, όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης, όπως και άλλες, όπου δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ή καθορίστηκαν υπέρογκα ετήσια μισθώματα, καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι, δεν είναι κατηγορούμενοι τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που αποφάσισαν τις πωλήσεις των ακινήτων, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ απαγορεύει, να διωχθούν, όταν οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης και τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη με το σύνολο των 28 ακινήτων.
Κατηγορούμενοι είναι οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελείται από έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες.
Όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής και παρά ταύτα ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι, η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και προκάλεσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά τους τόκους, που δεν αποδόθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.
Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, γιά υπεξαίρεση σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης.