Δεν υποχωρεί το ΔΝΤ για το αφορολόγητο. «Παγκόσμια πρωτοτυπία» οι απαιτήσεις του, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ

Δεν υποχωρεί το ΔΝΤ για το αφορολόγητο. «Παγκόσμια πρωτοτυπία» οι απαιτήσεις του, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ
Eurokinissi

Νέες «βολές» προς την κατεύθυνση του ΔΝΤ εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του, κάνοντας λόγο για «έκπληξη», με αφορμή τις θέσεις του Ταμείου για το αφορολόγητο.

«Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40,000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».

«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» συμπληρώνουν οι εν λόγω κύκλοι.

Ως προς φημολογίες που κυκλοφόρησαν περί διαρροών - «απαντήσεων» από κύκλους του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από πλευράς του Ταμείου στις προαναφερθείσες τοποθετήσεις.

Σημειώνεται πως, μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του «κουαρτέτου» για τις αλλαγές στο φορολογικό, καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και οι συνεργάτες της εμφανίζονταν αμετακίνητοι από τη θέση τους για μια σημαντική μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ η πλευρά της κυβέρνησης αντιπρότεινε σημαντικές αυξήσεις φόρων για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, από 9.545 ευρώ σήμερα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσο το ΔΝΤ με τη στάση του μπλοκάρει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση, ενώ επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, προϋποθέσεις οι οποίες συνδέονται με την ανάληψη από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων σοβαρών δεσμεύσεων με ταυτόχρονη γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.

Δημοφιλή