Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα ακούσουν από το στόμα του αφεντικού τους τη λέξη «απολύεσαι!».
Όπως οι καλοί επαγγελματίες έχουν τα μάτια τους (και τα αυτιά τους) ανοικτά για τα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται η απόλυση, και ίσως έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τα δεδομένα.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Λιν Τέιλορ, συγγραφέας του βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job».
Σύμφωνα λοιπόν με τον Independent, αυτά είναι τα 14 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση.
1. Μην πανικοβάλλεστε!
Αφενός γιατί οι φήμες περί απόλυσής σας, μπορεί να μην ευσταθούν, λέει η Τέιλορ. Πριν λοιπόν αρχίσετε να τρελαίνεστε, μιλήστε με το αφεντικό σας. «Μη συμβουλευτείτε άλλους εργαζόμενους για το εργασιακό σας μέλλον. Απευθυνθείτε κατευθείαν στην πηγή για να μάθετε για την απόδοσή σας», τονίζει.
2. Προκαλέστε μια συζήτηση με τον εργοδότη σας σε ουδέτερο έδαφος
Για τον Μάικλ Κερρ, συγγραφέα του «The Humor Advantage» αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τα προβλήματα και εάν υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την απόδοσή σας. Φυσικά πρέπει να πάτε με ανοικτό μυαλό και να είστε ανοικτοί στα όσα σας πει, ενώ πρέπει να δείξετε πόσο νοιάζεστε για την εταιρεία.
3. Ζητήστε από το αφεντικό σας ένα ειλικρινές feedback
«Ακόμη και αν δεν σας αρέσει αυτό που θα ακούσετε, το να μην γνωρίζετε είναι χειρότερο», λέει ο Κερρ. Και κρατήστε αυτά που θα σας πει ότι πρέπει να αλλάξουν.
4. Μην εμπιστευτείτε όλα όσα σας πει ο εργοδότης σας
Σίγουρα είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί του αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να μην είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οπότε κρατήστε μικρό καλάθι.
5. Προσπαθήστε να είστε στα καλύτερά σας στη δουλειά
Δεν θα πρέπει να σας αποσπά την προσοχή ο φόβος και η αρνητικότητα. «Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό» λέει η Τέιλορ.
6. Ανεβάστε το επίπεδο
Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή όχι απλά να γίνετε καλύτεροι, αλλά και να πάρετε πρωτοβουλίες, λέει ο Κερρ. Προσφερθείτε για έξτρα αρμοδιότητες. Δείξτε ότι μπορείτε να δουλέψετε ομαδικά. Ακόμη και εάν έρθει η απόλυση, κρατήστε μέχρι το τέλος ένα επαγγελματικό προφίλ.
7. Να ενημερώνετε τακτικά τον εργοδότη σας
Φροντίστε να ενημερώνετε τακτικά το αφεντικό σας ή όσους λογοδοτείτε στη δουλειά για την πορεία όσων έχετε αναλάβει.
8. Αποκτήστε νέες δεξιότητες
Βελτιώστε τον εαυτό σας με κάποιο σεμινάριο ή νέες γνώσεις.
9. Να γίνετε πιο δυνατοί (πνευματικά και σωματικά)
Φροντίστε να γυμνάζεστε, να τρώτε σωστά και να κοιμάστε αρκετά, λέει η Τέιλορ. Εάν θέλετε να είστε έξτρα παραγωγικοί, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.
10. Καταγράψτε τα πάντα
Κρατήστε σε ένα αρχείο τη δουλειά σας και την ηλεκτρονική σας επικοινωνία που σχετίζονται με την απόδοση της δουλειάς σας. Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο εάν σας απολύσουν χωρίς σοβαρό λόγο. Κρατήστε επίσης τα κολακευτικά σχόλια που έχουν γίνει για τη δουλειά σας από συναδέλφους, μάνατζερς, πελάτες κτλ. Το ίδιο αναφέρει και ο Robert Dilenschneider, συγγραφέας του «50 Plus!: Critical Career Decisions for the Rest of Your Life».
11. Να είστε «ορατοί»
Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, όταν κινδυνεύει η δουλειά σας, δεν θέλετε να περνάτε απαρατήρητοι, λέει η Τέιλορ.
Βοηθήστε τους συναδέλφους σας, προσφερθείτε για περισσότερη δουλειά και παραμείνετε σε εγρήγορση.
12. Μην επαναπαύεστε
Ποτέ μην θεωρήσετε ότι είστε ασφαλής. Βελτιώστε το βιογραφικό σας, αναλάβετε υποχρεώσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες σε μια άλλη εργασία. Οργανώστε τα οικονομικά σας ώστε να είστε εξασφαλισμένοι για ένα διάστημα σε περίπτωση απόλυσης. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, έχουν απολυθεί έστω μια φορά στη ζωή τους.
13. Αρχίστε να βελτιώνετε το βιογραφικό σας
Για κάθε ενδεχόμενο, επικαιροποιείστε το βιογραφικό σας και ανοίξτε τα αυτιά σας για νέες θέσεις εργασίας. Αλλά φροντίστε να μην το μάθει ο εργοδότης σας, γιατί πιθανότατα θα σχηματίσει αρνητική εικόνα για την αφοσίωσή σας ειδικά εάν ποτέ τελικά δεν σκόπευε να σας απολύσει.
14. Σκεφτείτε εάν τελικά αξίζει να παλέψετε για τη δουλειά σας
Εάν γνωρίζετε ότι είστε καλοί στη δουλειά σας αλλά δεν σας κάνει ευτυχισμένους, τότε ίσως να μην αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να πείσετε τον εργοδότη σας να μην σας απολύσει.