28 Μαρτίου 845: Όταν οι Βίκινγκς επιτέθηκαν στο Παρίσι

28 Μαρτίου 845: Όταν οι Βίκινγκς επιτέθηκαν στο Παρίσι
FRANCE - DECEMBER 16: The Vikings besiege Paris, 845, engraving from 19th century. France, 9th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
FRANCE - DECEMBER 16: The Vikings besiege Paris, 845, engraving from 19th century. France, 9th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
De Agostini Picture Library via Getty Images

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Παρίσι έχει δεχτεί επίθεση ή πολιορκηθεί ανά τους αιώνες- αλλά αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι η σημερινή πρωτεύουσα της Γαλλίας είχε δεχτεί τον Μεσαίωνα – και συγκεκριμένα τον 9ο αιώνα μ.Χ- την επίθεση των φοβερών επιδρομέων από τον μακρινό ευρωπαϊκό βορρά, των τρομερών Βίκινγκς, και μάλιστα σαν σήμερα, 1171 χρόνια πριν, στις 28 Μαρτίου του έτους 845.

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι φαν της γνωστής ιστορικής τηλεοπτικής σειράς «Vikings», πίσω από την ενέργεια αυτή βρισκόταν μια θρυλική φιγούρα της ιστορίας των Βίκινγκς, που κινείται μεταξύ ιστορίας και θρύλου, καθώς ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν υπήρξε στην πραγματικότητα, ή αν πρόκειται για συρραφή των χαρακτηριστικών και των κατορθωμάτων μιας σειράς μεγάλων πολεμάρχων των Βίκινγκς (μάλιστα, θεωρείται ότι ήταν πατέρας αρκετών εξ αυτών): Ο λόγος για τον ηγέτη και βασιλιά Ράγκναρ Λόντμπροκ ή Λόθμπροκ, ο οποίος φέρεται να ήταν φόβος και τρόμος της Αγγλίας και της Γαλλίας κατά τον 9ο αιώνα, με μια ζωή χαρακτηριζόμενη από τολμηρές επιδρομές και αιματηρές κατακτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιορκία του Παρισιού από μια ισχυρή δύναμη Βίκινγκς θεωρείται πως έλαβε χώρα στην πραγματικότητα, με 120 πλοία και περίπου 5.000 πολεμιστές να κατεβαίνουν τον Σηκουάνα, λεηλατώντας στην πορεία και εν τέλει χτυπώντας το ίδιο το Παρίσι- την «καρδιά» του άλλοτε μεγάλου βασιλείου που είχε σφυρηλατήσει ο Καρλομάγνος, αλλά στην πορεία είχε αποδυναμωθεί από εσωτερικές διαμάχες και όχι ιδιαίτερα ικανούς ηγεμόνες. Στην κεφαλή της Δυτικής Φραγκίας και κάτοχος του τίτλου του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο Κάρολος ο Φαλακρός, εγγονός του Καρλομάγνου- ωστόσο, φαίνεται πως δεν ήταν σε θέση να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση στους εμπειροπόλεμους επιδρομείς από τον βορρά: Το Παρίσι πολιορκήθηκε και σύμφωνα με αρκετές πηγές οι Βίκινγκς κατάφεραν να διασπάσουν τις άμυνες και να το λεηλατήσουν, με τον Κάρολο να αναγκάζεται να τους πληρώσει κάτι παραπάνω από τρεις τόνους ασημιού για να αποχωρήσουν.

Οι επιδρομείς συνέχισαν τις λεηλασίες σε περιοχές της σημερινής Γαλλίας, ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές για κάποιου είδους επιδημία στο στρατόπεδο των Βίκινγκς, που οι χριστιανοί θεώρησαν ότι ήταν τιμωρία που είχε αποσταλεί από τον Θεό.

Η πολιορκία του Παρισιού εμφανίζεται στα περισσότερα ιστορικά της παρουσίας των Βίκινγκς στη Γαλλία, και θεωρείται το πρώτο επίσημο παράδειγμα του «Danegeld»- δηλαδή της καταβολής πληρωμής/ «λύτρων» στους Βίκινγκς με αντάλλαγμα ασφάλεια από τις επιθέσεις τους. Επίσης, μετά την πολιορκία του Παρισιού, οι επιδρομές των Βίκινγκς φαίνεται πως αυξήθηκαν σημαντικά (ακόμα και αν η επίθεση στο Παρίσι δεν ήταν η πρώτη στα εδάφη της Φραγκίας).

Όσον αφορά στον Ράγκναρ Λόντμπροκ ωστόσο, πολλά ποιήματα και sagas αναφέρουν ότι οι περιπέτειές του συνεχίστηκαν (αν και υπάρχουν και κάποια σύμφωνα με τα οποία πέθανε στην επιδημία μετά το Παρίσι), με την πιο διάσημη εκδοχή να τον δείχνει αιχμάλωτο του βασιλιά της Νορθούμπρια, ο οποίος τον έριξε σε λάκκο με φίδια. Τον θάνατό του ωστόσο, σύμφωνα με τις sagas, εκδικήθηκαν οι γιοι του, που εισέβαλαν στην Αγγλία με μεγάλο στρατό, επηρεάζοντας την εξέλιξη της αγγλικής ιστορίας για τα επόμενα χρόνια.

Πηγές

Δημοφιλή