Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά μέχρι και την τελική συμφωνία κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο προκειμένου να καταλήξουν σε ενιαίο κείμενο προόδου. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα να εκπέμψουν σήματα αισιοδοξίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ενδεχόμενη συμφωνία τις επόμενες ημέρες, οι συζητήσεις συνεχίζουν να γίνονται στην «κόψη του ξυραφιού» χωρίς κανείς από τους εμπλεκόμενους να μπορεί να εγγυηθεί επιτυχή κατάληξη.
Η κυβέρνηση επιθυμεί από σήμερα Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή όλα να έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να συγγράψει μαζί με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ένα κείμενο απόφασης που θα δείχνει τη σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτό το κείμενο φαίνεται πως δεν θα συναινέσει το ΔΝΤ. Με το Ταμείο θα υπάρξει δεύτερο κείμενο με το οποίο θα περιγράφονται τα επόμενα βήματα έως την δεύτερη αξιολόγηση. Τότε θα κριθεί και η συμμετοχή ή όχι του στο νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», όπως λένε χαρακτηριστικά, καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις και προσθέτουν ότι το ΔΝΤ, «ως όφειλε», κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
Παρ΄ όλα αυτά το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και όπως δείχνουν οι εξελίξεις όλα θα κριθούν στις επόμενες συναντήσεις έως και την Κυριακή. Και αυτό γιατί παρά την προσέγγιση σε αρκετά θέματα, στο τραπέζι παραμένουν ανοιχτά μέτωπα. Αυτά θα επιχειρηθούν να γεφυρωθούν σήμερα Παρασκευή σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να προχωρήσουν και τη συγγραφή των κειμένων, ενώ τα επόμενα ραντεβού της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των Θεσμών έχουν οριστεί για το Σάββατο.
Μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλα τα μέτωπα και οι τεχνοκράτες των δανειστών να ενημερώσουν σε ανώτερο επίπεδο τους θεσμούς τους προκειμένου να λάβουν κατευθύνσεις για τη συνέχεια αλλά και τα ανοιχτά θέματα.
Φορολογικό και Ασφαλιστικό
Για παράδειγμα στο φορολογικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη υπάρχει μεγάλη προσέγγιση, αλλά μένουν θέματα να διευκρινιστούν, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει το αφορολόγητο πάνω από το όριο των 9.000 ευρώ. Η απόσταση με τους Ευρωπαίους δεν είναι μεγάλη, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ή 8.000 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με την πρόταση για το φορολογικό το 99,8% των μισθωτών-συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση, καθώς εισόδημα από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση θα είναι 80 ευρώ κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις έως και 400 ευρώ λιγότερα, ενώ θα υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% του εισοδήματός τους.
Για όσους έχουν μόνο επιχειρηματική δραστηριότητα το 92% που δηλώνει έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο μέχρι και 700 ευρώ, ενώ από αυτούς που είναι μισθωτοί αλλά έχουν και επιχειρηματική δραστηριότητα το 71% θα πληρώσει λιγότερο φόρο.
Ωστόσο, επιβαρύνσεις θα έρθουν για όλους από την αύξηση των έμμεσων φόρων που εξετάζει η κυβέρνηση. Οι δανειστές ελέγχουν κάθε μέτρο ξεχωριστά προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα φέρουν περίπου 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ μαζί με την περικοπή των αμυντικών δαπανών και το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τους δανειστές, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχει προσέγγιση και στο Ασφαλιστικό, χωρίς όμως οι δύο πλευρές να έχουν έρθει σε οριστική συμφωνία. Στη χθεσινή ημέρα Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών έγινε ακόμα μια συνολική διαπραγμάτευση και μέχρι τώρα φαίνεται πως υπάρχει προσέγγιση στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και 346 ευρώ με 15 χρόνια για την Εθνική Σύνταξη, όπως και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Ωστόσο, θέματα ανοίγουν μέχρι και την τελευταία στιγμή καθώς οι δανειστές φαίνεται πως ζητούν αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, ενώ δεν υπάρχει οριστική απόφαση και για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
«Ουρές» για την επόμενη αξιολόγηση θα μείνουν και από το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα αφήσουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την πρώτη κατοικία και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες προσέγγιση, χωρίς όμως τελική συμφωνία, υπάρχει και στα ενεργειακά. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ, η οποία προβλέπει μεταφορά στο δημόσιο του 51%, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο για το 29% των μετοχών.