Επιστήμονες στην Κίνα ανέφεραν ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν με επιτυχία τα γονίδια ανθρωπίνων εμβρύων, για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά σε μολύνσεις από HIV.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nature, το paper- στο πλαίσιο του οποίου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία CRISPR (clustered regularly-interspaced short palindromic repeats- τμήματα προκαρυωτικού DNA που περιέχουν μικρές επαναλήψεις βασικών αλληλουχιών) σε μη βιώσιμα έμβρυα, που καταστράφηκαν μετά από τρεις ημέρες- είναι η δεύτερη γνωστή περίπτωση γενετικής τροποποίησης ανθρωπίνων εμβρύων.
Τον Απρίλιο του 2015, μια διαφορετική ομάδα, πάλι στην Κίνα, είχε ανακοινώσει ότι είχε καταφέρει να τροποποιήσει ένα γονίδιο που συνδεόταν με ασθένεια του αίματος σε ανθρώπινα έμβρυα (τα οποία ήταν επίσης μη βιώσιμα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα γέννηση ζωντανού μωρού). Η εν λόγω περίπτωση, που συνιστούσε παγκόσμια πρωτιά, προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με την ηθική διάσταση του θέματος της τροποποίησης εμβρύων και ανθρωπίνων αναπαραγωγικών κυττάρων, οδηγώντας σε εκκλήσεις σχετικά με τη θέσπιση ειδικού μορατόριουμ για τέτοιου είδους έρευνες.
Στο νέο αυτό paper, ο Γιονγκ Φαν, επιστήμονας βλαστοκυττάρων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκουανγκτσού και επικεφαλής της ομάδας που το συνέταξε, αναφέρει ότι περισυλλέγησαν 213 γονιμοποιημένα ανθρώπινα ωάρια μεταξύ του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2014. Τα ωάρια είχαν δωρίσει 87 ασθενείς και δεν ήταν κατάλληλα για χρήση σε τεχνητή γονιμοποίηση, επειδή περιείχαν ένα έξτρα σετ χρωμοσωμάτων. Η ομάδα των ερευνητών εισήγαγε στα έμβρυα μια μετάλλαξη η οποία συναντάται σε κάποιους ανθρώπους και τους καθιστά ανθεκτικούς στον HIV, καθώς εμποδίζει τον ιό από το να χρησιμοποιήσει μια πρωτεΐνη για να μολύνει κύτταρα. Τα 4 από τα 26 έμβρυα τροποποιήθηκαν με επιτυχία.
Ωστόσο, στο paper δεν παραλείπεται να γίνει αναφορά στην ηθική διάσταση του ζητήματος. «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων μέσω παρεμβάσεων σε έμβρυα σε πρώιμα στάδια πρέπει να απαγορευτεί μέχρι να επιλυθούν τα ηθικά και τα επιστημονικά ζητήματα».