«Σε παρακαλώ μη με αφήνεις» λέει κλαίγοντας ένα νεαρός Σύριος στο ματωμένο πτώμα του αδελφού του, που είναι τυλιγμένο σφιχτά σε ένα λευκό σεντόνι. «Είναι σαν να μου λες ότι τα πόδια μου κόπηκαν».
Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να εξοργιστείτε. «Απαιτήστε να σταλεί βοήθεια στη Νταράγια τώρα» ζητείται σε συγκλονιστικό νέο βίντεο σχετικά με την κρίση σε εξέλιξη στη Συρία, η οποία έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Η Νταράγια, προάστιο υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική Δαμασκό, είναι υπό πολιορκία εδώ και πάνω από τρία χρόνια από την ίδια του την κυβέρνηση. Οι κάτοικοί τους δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που άρχισαν οι επιθέσεις, και πολλοί λιμοκτονούν.
Περίπου 6.800 βόμβες- βαρέλια έπεσαν στη Νταράγια μεταξύ του Ιανουαρίου του 2014 και του Φεβρουαρίου του 2016, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη στοιχεία από το τοπικό συμβούλιο της πόλης. «Βασιζόμασταν σε αποθέματα, και μπορούσαμε να φέρουμε τρόφιμα από τη γειτονική πόλη, αλλά από τότε που κυβέρνηση έσφιξε τον κλοιό δεν μπορούμε να φέρουμε τρόφιμα ή φάρμακα» λέει ο Μοχάμεντ Σεχατέχ, μέλος του συμβουλίου, στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νερό ή ρεύμα.
Αν και το καθεστώς του προέδρου Άσαντ στοχεύει αντάρτικες οργανώσεις με τις βόμβες- βαρέλια (γεμάτες με εκρηκτικά και κομμάτια μετάλλου) συχνά σκοτώνονται άμαχοι.
«Αυτά είναι τα παιχνίδια της Ζέινα, και αυτό το καπέλο και το μαντίλι της» λέει ένας Σύριος σε βίντεο, ο οποίος κάθεται πάνω στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου κτιρίου, δείχνοντας φωτογραφίες ενός μικρού κοριτσιού. «Τα βρήκα κάτω από τα ερείπια«.
Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να παραδώσουν τρόφιμα και προμήθειες στην πολιορκημένη κοινότητα, η συριακή κυβέρνηση έχει συνεχίσει να περιορίζει την πρόσβαση για οργανισμούς αρωγής. Με πολύ λίγα τρόφιμα διαθέσιμα, κάποιες απελπισμένες οικογένειες έχουν καταλήξει να τρώνε γρασίδι, σύμφωνα με το World Food Program του ΟΗΕ. Οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες, που δεκάδες παιδιά σχημάτισαν ένα γιγαντιαίο σήμα SOS με τα σώματά τους τον Μάρτιο, παρακαλώντας τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν τέλος στην πολιορκία.
Ο Γιαν Έγκελαντ, σύμβουλος ανθρωπιστικών θεμάτων, υπολόγισε ότι μερικές χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στη Νταράγια, σε «πολύ πολύ δύσκολη θέση». Είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Άσαντ να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αν και η εκεχειρία της 27ης Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις στη χώρα, δεν έχουν αρθεί ακόμα οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια σε κάποιες απομονωμένες/ αποκομμένες κοινότητες, περιλαμβανομένης της Νταράγια και της Ντούμα, άλλης μιας πόλης λίγο έξω από την πρωτεύουσα.
Περίπου 4,5 εκατ. άνθρωποι ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων 400.000 ανθρώπων σε 15 αποκλεισμένες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.