Τσέρνομπιλ: 30 χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη

Τσέρνομπιλ: 30 χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη

Στο Σλάβουτιτς, την πόλη, που δημιουργήθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ για να στεγάσει τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους τελέστηκε το πρώτο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας, αναφέρει το BBC.

Τριάντα χρόνια μετά οι μνήμες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τους πάντες, που δεν μπορούν να αποβάλουν τα όσα έζησαν μετά την 26 Απριλίου 1986.

Την 3η Μαρτίου η Ελλάδα από το ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ήταν καλυμμένη, αλλάζει και το χρώμα γίνεται πορτοκαλί. Δυο μέρες μετά ο εφιάλτης χτυπά την πόρτα μας. Από το Τσερνομπίλ μια κατακόκκινη μάζα ραδιενέργειας μεταφέρεται από τον άνεμο και απλώνεται πάνω από την Ελλάδα. Βουλγαρία και Τουρκία στον χάρτη εμφανίζονται και εκείνες κατακόκκινες. Την 7η Μαΐου, το κόκκινο εγκαταλείπει την Ελλάδα που ξαναγίνεται πορτοκαλί. Όπως θα δείτε ο αντιδραστήρας από την Ουκρανική πόλη έχει σταματήσει να στέλνει ραδιενέργεια γιατί έχει σφραγιστεί.

Η τραγωδία αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής συστημάτων/ πειράματος στον αντιδραστήρια Νο 4, κοντά στην πόλη του Πριπιάτ, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του επιπέδου ενέργειας.

Η έκρηξη τίναξε την οροφή του αντιδραστήρα, αποκαλύπτοντας την «καρδιά» του αντιδραστήρα. Ραδιενέργεια διέφυγε στην ατμόσφαιρα, με μεγάλες ποσότητες να κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία.

Διαβάστε επίσης:

Η τεράστια αψίδα προστασίας από την ραδιενέργεια που χτίζεται στο Τσερνομπίλ.

Πώς η άγρια Φύση κατέκτησε ξανά τη ραδιενεργή ερημιά του Τσέρνομπιλ.

Το αληθινό πρόσωπο του πυρηνικού εφιάλτη: Πέντε τρομακτικές φωτογραφίες από το Τσέρνομπιλ.

Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.

Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

Τσέρνομπιλ πριν και μετά

Δημοφιλή