Βέβαιος πως οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποφάσεων για τα προληπτικά μέτρα και τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει η λήψη τους, δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληρώνει δηλώνει πως «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση» ενώ έστειλε και τα μηνύματα του, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό τονίζοντας πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι» σχολιάζοντας μάλιστα πως εκτίθενται με τη στάση που τηρούν τις τελευταίες ημέρες. Εξάλλου, όπως εκτίμησε «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Αισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η δική του αίσθηση, από την πληροφόρηση που έχει, είναι «ότι είμαστε αρκετά κοντά και ότι είναι θέμα λίγων ημερών πλέον».
Μιλώντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα όμως τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μια λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η Αθήνα φαίνεται να ποντάρει στις ζυμώσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες με βασικό πρωταγωνιστή των επαφών αλλά και όπως φαίνεται υποστηρικτή της ελληνικής πρότασης για τα «προληπτικά μέτρα» των 3,6 δισεκ. ευρώ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ωστόσο, αν και η θέση της Κομισιόν φαίνεται να είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αφού πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ενώ επικεφαλής της ομάδας που αντιδρά στη θέση των Αθηνών είναι ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί από την άλλη τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα «αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο» υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος δε στο ρόλο του ΔΝΤ τόνισε πως «το θέλουμε»» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά.
Η εξέλιξη στο «ελληνικό ζήτημα» απασχολεί έντονα και τις ΗΠΑ ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Όπως τόνισε, η Ουάσινγκτον στηρίζει της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που θέτουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Μέρος αυτής της συμφωνίας όριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη επ' αυτού», τόνισε, και συνέχισε: «Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ είναι σημαντικός για την επίλυση της κατάστασης με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Στην Αθήνα δε, ο αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς με μια ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Twitter καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη».