Αυτές είναι οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες μέχρι σήμερα

Αυτές είναι οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες μέχρι σήμερα
ladylike

Είναι οι Φωνές, οι γυναίκες που κατάφεραν να πουλήσουν τους περισσότερους δίσκους στην Ελλάδα, (και μόνο) σύμφωνα με τον Πέτρο Δραγουμάνο και τον επίσημο -και αξιόπιστο- ''Κατάλογο της Eλληνικής δισκογραφίας'', που καταγράφεται διεξοδικά και αρχειοθετείται εδώ και πολλά χρόνια. (Για την ακρίβεια του πράγματος, σημειώστε πως από το πριν το 1990 ως ''χρυσοί'' και ''πλατινένιοι'' χαρακτηρίζονταν όσοι δίσκοι ξεπερνούσαν τις 50.000 και τις 100.000 πωλήσεις αντίστοιχα. Από τότε το όριο άρχισε σταδιακά να πέφτει : στις 30.000 και 60.000 χιλιάδες το 1990, στις 25.000 και 50.000 το 1997, στις 20.000 και 40.000 το 2002, και στις 15.000 και 30.000 το 2006. Από το 2009 και μετά, χαρακτηρίζονται έτσι οι δίσκοι που ξεπερνούν τις 6.000 και τις 12.000 πωλήσεις αντίστοιχα…). Οι γυναίκες που ξέρουν τι θα πει μουσική.

10. Λίτσα Διαμάντη

Υπήρξε παιδί- θαύμα της δεκαετίας του ’60 (ποιός θυμάται πως ήταν μόλις 12 χρονών όταν ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο και πως στα 13 υπέγραψε συμβόλαιο με τη MINOS ;) και η απόλυτη ντίβα της μεταπολίτευσης. H Eυαγγελία Κοσμίδου (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) αρχικά εμφανίστηκε ως δεύτερη φωνή στο πλευρό μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών, όμως το 1965, στα 16 της ηχογράφησε τις «Συννεφιές» του Γιώργου Μητσάκη και κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο εμπορικά γυναικεία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Το ''Νύχτα στάσου'' του 1972, ''ποτίζει'' μέχρι σήμερα, τα άγια χώματα κάθε μεγάλης καψούρας.

9. Άντζελα Δημητρίου

Καριέρα που υπερβαίνει τις 4 δεκαετίες , 39 προσωπικοί δίσκοι, (εκ των οποίων οι 24 πλατινένιοι, κάποιοι και στην Τουρκία και την Αραβία), πάνω από 200 ζεϊμπέκικα, πωλήσεις δίσκων που ξεπερνούν συνολικά τις 650.000 (στην Ελλάδα μόνο) κι ένας τίτλος : λαίδη. Για να είμαστε ακριβείς, η Άντζελα δεν είναι τραγουδίστρια – είναι ιδέα. Ο τρόπος που επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της (με δεκάδες αφορμές, τις κλωστές Πεταλούδα, τον Κακέτση, τον γιό της, τους επεισοδιακούς γάμους της,τις πλαστικές της, τον Πανταζή, τις ''απόπειρες'' αυτοκτονίας της κλπ), θα ‘πρεπε να ναι case study στις σχολές επικοινωνίας.

8. Καίτη Γαρμπή

Η Καίτη Γαρμπή έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε νυχτερινό μαγαζί όταν ήταν μόλις 15 χρονών και η αδελφή της, Λιάνα, 13. Έκτοτε, έχει στο ''ενεργητικό'' της, 21 δίσκους, (χώρια τα singles και οι συμμετοχές), εκ των οποίων οι 13 είναι χρυσοί και πολυπλατινένιοι. Οι 750 χιλιάδες –περίπου- πωλήσεις, τα σουξέ του Φοίβου, η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον (και το φόρεμα-σκάνδαλο της Σήλιας Κριθαριώτη) χάρισαν στην Καίτη μία θέση στις κλασικές αξίες του ελληνικού τραγουδιού. Και της καρδιάς μας.

7. Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Η Άλκηστις –Σεβαστή Αττικιουζέλ, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είχε εξαιρετικές επιδόσεις τον στίβο και οι φίλοι της την προέτρεπαν να γίνει αθλήτρια. Μετά, την άκουσε ο Δήμος Μούτσης και άλλαξαν όλα. Πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία, το 1977 με τον δίσκο «Απλά Λόγια». Το 1985 ''συναντήθηκε'' με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου. Το ''Κυκλοφορώ και οπλοφορώ'', ξεκίνησε να γίνει ένα δίσκος με ''τραγούδια για γουόκμαν, για Κυριακές πρωί, με ήλιο και βροχή... για ράδιο-ιδεολόγους και ερασιτέχνες ερωτευμένους...

Έγινε από ένα παράπονο...''. Και μια σπουδαία καριέρα.

6. Ελευθερία Αρβανιτάκη

Οι New York Times έχουν γράψει για κείνη : ''Είναι μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας''. Το κορίτσι που πρωτογνωρίσαμε το 1979, ως την κρυστάλλινη φωνή της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, θεωρείται σήμερα ένα από τα ''διαμάντια'' της ethnic και folk διεθνούς μουσικής σκηνής. Ποτέ άλλοτε ένα ''Κόκκινο φουστάνι'' δεν μας ξεσήκωσε τόσο,…

5. Μαρινέλλα

Μετράει 62 χρόνια στο τραγούδι – μια συγκλονιστική καριέρα που την πήγε όπου ήθελε να πάει, στα άστρα και πίσω. Κι εκείνη πάντα μπροστά, προπορευόταν. Εκείνη, η ντίβα, η θεά, η φωνάρα, η ''κυρία Μαρινέλλα''. Ένα φαινόμενο παγκόσμιας κλάσης, μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια σε διαρκές δημιουργικό κρεσέντο, μια performer που ''καταπίνει'' τη σκηνή σε κάθε ανάσα, κάθε σιωπή, κάθε λίκνισμα των χεριών της. Η Μαρινέλλα. Αυτή η Φωνή, που τραγουδάει χρόνια τώρα, στο πίσω μέρος του μυαλού σου….

4. Δέσποινα Βανδή

Η Δέσποινα Μαλέα της Φιλοσοφικής, (που άλλαξε το όνομά της και το έκανε ''Βανδή'' για να κρύψει από τους γονείς της πως τραγουδούσε), βρίσκεται στην 4η θέση των πιο εμπορικών τραγουδιστριών της Ελλάδας τα τελευταία 55 χρόνια. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο δύο δίσκοι της, το ''Γειά'' και οι ''Προφητείες'', πούλησαν συνολικά, μέχρι σήμερα, πάνω από 500.000 αντίτυπα.

3. Γλυκερία

Τα ξένα media την αποκαλούν ''μυθική'' ''ελληνικό θαύμα'', ''The Voice of Greece'. Η Chicago Tribune την σύστησε κάποτε ως ''η Barbra Streisand της Ελλάδας''. 30 χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι, αμέτρητες συμμετοχές σε συλλογές, 1.500 συναυλίες σε όλες τις ηπείρους- αλήθεια, για νούμερα θα μιλάμε τώρα ; Είναι η Γλυκερία. Αλλά αν μιλήσουμε για νούμερα πρέπει να πούμε πως 2 από τους 30, συνολικά, δίσκους της, το ''Με τη Γλυκερία στην Όμορφη Νύχτα'' του 1983, και το ''Τραγούδι αισθηματικό'' του 1985, συνεχίζουν ακόμη να πουλάνε, αγγίζοντας πια το 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

2. Άννα Βίσση

Τραγουδίστρια – σταρ, aka η ''Aπόλυτη''. Το 1973, στα 16 της, ηχογράφησε στην MINOS τα δύο πρώτα της τραγούδια. 43 χρόνια αργότερα, το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 32 πλατινένιες διακρίσεις και 11 χρυσές. Η 2η θέση τής ανήκει δικαιωματικά, δεδομένου πως – μόνο – η ''Κραυγή'' της, που ηχογράφησε το 2.000 ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 350.000 αντίτυπα έγινε 7 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών.

1. Χαρούλα Αλεξίου

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε χαρακτηρίσει τη φωνή της Αλεξίου ως ''μεγάλη φωνή, ό,τι καλύτερο έχει βγάλει αυτός ο τόπος''. Φωνή-λυγμός, Ελλάδα και Μικρασία μαζί, φωνή –εγερτήριο, εύθραυστο πάθος και νταλκάς, διονυσιασμός και γλέντι. Η Χαρίκλεια Ρουπάκα, η Χάρις Αλεξίου, η Χαρούλα – σκέτο- της καρδιάς μας, είναι η εμπορικότερη τραγουδίστρια της Ελλάδας, και τρίτη, στο σύνολο (μετά τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο), στην κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως το 2009. Επίτευγμα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν υπολογίσεις πως 8 από τους 30 προσωπικούς της δίσκους έχουν ξεπεράσει ήδη τα 11.000.000 πωλήσεις – ένα εξωπραγματικό ρεκόρ που δύσκολα θα ''απειλήσε'' άλλη Ελληνίδα τραγουδίστρια στο μέλλον.

Της Κάλλιας Καστάνη

Πηγή: Ladylike