Για να παρακολουθήσετε το 360ᵒ βίντεο - παραγωγής της HuffPost RYOT - σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κάντε κλικ και σύρετε τον κέρσορα για να περιηγηθείτε. Από το κινητό σας τηλέφωνο απλώς πατήστε play.
Το ξενοδοχείο που στεγάζει πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας συμβολίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη.
Στις 22 Απριλίου, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες μπήκε στο ξενοδοχείο City Plaza της οδού Αχαρνών, που ήταν εκτός λειτουργίας την τελευταία εξαετία, και πρόσφερε στέγη και φαγητό σε πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αλληλέγγυοι έχουν οργανώσει μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρουν στο χώρο του ξενοδοχείου, από βασική ιατρική φροντίδα μέχρι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά αλλά και μαθήματα αγγλικών και ελληνικών.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ αλλά ότι ζουν εδώ ενάντια στην θέλησή τους και για αυτό τον λόγο έχει σημασία να μπορούν να ζουν μαζί μας επί ίσοις όροις», σχολιάζει ο Θωμάς, μέλος της Πρωτοβουλίας, στην WorldPost, αντιπαραβάλλοντας την ανοιχτή προσέγγιση της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στο City Plaza με τις σκληρές συνθήκες στα κρατικά κέντρα κράτησης.
«Νιώθουμε ότι μας φροντίζουν εδώ, όλοι μας φέρονται πολύ καλά», λέει η Νουρ, Σύρια που ήρθε στο ξενοδοχείο έχοντας περάσει δύσκολα για πολύ καιρό στις λάσπες της Ειδομένης.
Γνωστοί διανοούμενοι όπως ο Γάλλος φιλόσοφος Alain Badiou και η Αμερικανίδα φεμινίστρια και ακαδημαϊκός Judith Butler επισκέφτηκαν πρόσφατα το ξενοδοχείο και εξέφρασαν την στήριξή τους στο εγχείρημα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αντιρρήσεις: η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάληψη του χώρου λέγοντας ότι το ξενοδοχείο δεν ήταν εγκαταλειμμένο και καταθέτοντας μήνυση κατά αγνώστων.
Παρ' όλα αυτά, οι πρόσφυγες και οι αλληλέγγυοι επιμένουν ότι αυτό που συμβαίνει στο City Plaza συνιστά ένα περίτρανο παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει η αλληλεγγύη στην πράξη, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες: τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, που ζουν ισότιμα και φτιάχνουν τη ζωή τους από κοινού.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην The WorldPost.