Κατ' αρχήν συμφωνία με πολλούς αστερίσκους και τον διάβολο να κρύβεται πάντα στην λεπτομέρεια, επετεύχθη κατά το Εurogroup της Τρίτης που ολοκληρώθηκε όμως τα ξημερώματα της Τετάρτης και μετά από περίπου 11 ώρες συνεδρίασης. Αν και υπάρχει «πλήρη συμφωνία» όπως αρχικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και με τη βούλα και η δόση των 10,3 δισεκ. ευρώ- που σπάει σε δύο υποδόσεις- θα εκταμιευθεί εφόσον κλείσουν κάποιες ακόμη... κρίσιμες λεπτομέρειες ενώ αν και το ΔΝΤ συμφώνησε στα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, οι τελικές αποφάσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ληφθούν μόνο από το ΔΣ του Ταμείου μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο κ.Τσακαλώτος πάντως, έχοντας προφανώς δεσμευθεί πως οι εκκρεμότητες θα κλείσουν δήλωσε πως «η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει βάσιμη συμφωνία» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα» και «του φαύλου», όπως τον χαρακτήρισε, «κύκλου μέτρων υφεσιακού χαρακτήρα» για τη χώρα.
Τόνισε δε πως «πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», αφού όπως είπε«η συμφωνία δεν είναι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και η συμφωνία για το χρέος. Αυτά τα δύο συνοψίστηκαν και τώρα έχουμε ένα πακέτο. Υπάρχει αισιοδοξία για το τέλος της ύφεσης και του φαύλου κύκλου των μέτρων υφεσιακού χαρακτήρα».
Οι υποδόσεις και τα προαπαιτούμενα
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτή ανέρχεται στα 10,3 δισεκ. ευρώ και θα εκταμιευθεί σε δύο στάδια. Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ θα αποδεσμευτεί περί τα μέσα του Ιουνίου αλλά όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο εφόσον υπάρξουν «διορθώσεις» καθώς υπάρχουν «ανοιχτά ζητήματα» στο συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις ενώ μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι και θέματα που συνδέονται με το άνοιγμα αγοράς για την πώληση δανείων «γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από όλες τις διατυπώσεις».
Μόνο εάν «ικανοποιηθούμε», όπως είπε ο κ.Κλάους Ρεγκλινγκ θα προχωρήσουν τα κράτη-μέλη του ESM στις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες για να γίνει η εκταμίευση. Όπως τόνισε επίσης ο κ.Ρέγκλινγκ, μετά το καλοκαίρι και αφού έχει αξιοποιηθεί η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της ενέργειας θα προχωρήσει η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ.
Τα χρήματα τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης υποδόσης θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους όσο και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να κινηθεί η ελληνική αγορά.
Οδικός χάρτης για το χρέος
Στο ζήτημα του χρέους ανακοινώθηκε ένα πλέγμα μέτρων τα οποία θα είναι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως ανέφεραν οι Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί θα ενεργοποιηθεί ένα πλέγμα εργαλείων τα οποία θα ενεργοποιήσει ο ESM. Κυρίως σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα αναφέρθηκε πως μπορεί να υπάρξει μείωση επιτοκίων ενώ τα μεσοπρόθεσμα μέσα θα οριστικοποιηθούν σε εύλογο χρόνο αφού υπάρχει εκτίμηση για το πως προχωρά το πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείεται μια επιμήκυνση του του προγράμματος εάν αυτή απαιτείται. Ο κ.Ντάισελμπλουμ μάλιστα αναφέρθηκε και σε πιθανή επιστροφή μέρους των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (από την ΕΚΤ) αλλά και στα 20 δισεκ. ευρώ που παρέμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ένα μέρος από αυτά» όπως ανέφερε «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων της Ελλάδας». Σε κάθε περίπτωση «μπορεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για το χρέος».
Συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διατυπώθηκε μια φαινομενικά γνήσια αισιοδοξία από τον Ντάισελμπλουμ και καθαρά συγκρατημένη, μετρημένη αισιοδοξία από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν. Όπως ανακοίνωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ «το σημείο κλειδί είναι εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ» τονίζοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν δύο βήματα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προχωρούν στην υιοθέτηση των ανωτέρω μέτρων προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και το ΔΣ του ΔΝΤ θα αξιολογήσει την πρόοδο που θα αξιολογήσει τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε αυτό το Εurogroup και θα αποφανθεί μέχρι το τέλος του έτους για τη συμμετοχή του. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «ανυπομωνούμε και χαιρετίζουμε την πρόθεση του Ταμείου να παραμείνουν στο πρόγραμμα γιατί είχαμε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας τελευταία».
Ο δε κ.Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «σημαντικό πακέτο μέτρων που υλοποιήθηκε από την Ελλάδα» και τόνισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup βάζει τα θεμέλεια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα αναφορά στην ξεχωριστή υπηρεσία Εσόδων χαρακτηρίζοντας την ως ένα «ιδιαίτερα καλό βήμα». Αναφερόμενος όμως στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έσπευσε να τονίσει πως σήμερα το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. «Χρειάζονται δύο πράγματα: πολιτική βούληση και μέσα για να μειωθεί. Χρειάζεται ελάφρυνση και το αναγνωρίζουν όλοι. Καλωσορίζουμε την μεθοδολογία που υιοθετήθηκε για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και τους στόχους για την ελάφρυνση».
Και έσπευσε να διευκρινίσει με έμφαση: «Εμείς θα κοιτάξουμε τους επόμενους μήνες τα μέτρα που λαμβάνονται για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα σε επίπεδο χρέους. Το Ταμείο έχει συναινέσει σε αυτά. Είναι μέτρα εμπροσθοβαρή...Εμείς όμως μόνο θα προτείνουμε, θα προτρέψουμε στο ΔΣ του Ταμείου, μέχρι το τέλος του έτους, πως είναι επωφελές για το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα. Πρέπει όμως να πειστούν...εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Εμείς δεν λαμβάνουμε αποφάσεις κάνουμε συστάσεις...».
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου σε μορφή LiveBlog