Η μαζική λεύκανση των κοραλλιών έχει καταστρέψει τουλάχιστον το 35% του βόρειου και του κεντρικού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα Αυστραλοί επιστήμονες, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την τοποθεσία αυτή που η UNESCO έχει συμπεριλάβει στην Κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και η οποία δημιουργεί κάθε χρόνο για την Αυστραλία έσοδα περίπου 5 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας από τον τουρισμό.
Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν πως η θνησιμότητα των κοραλλιών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέρος από το εναπομείναν 65% των κοραλλιών στον βόρειο ύφαλο και τον κεντρικό ύφαλο δείχνει πως δεν μπορεί να ανακάμψει από τη λεύκανση.
Η έκθεση των επιστημόνων ρίχνει σκιά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου με υπόβαθρο την κλιματική αλλαγή και επιστήμονες δήλωσαν ότι η UNESCO ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της να μην περιλάβει αυτόν τον χώρο της Κοινής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στον κατάλογό της με τους χώρους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν τον Μάρτιο ότι μόλις 7% του Μεγάλου Κορραλιογενούς Υφάλου έχει αποφύγει τις ζημιές από τη λεύκανση και εξέφρασαν μεγάλους φόβους ιδιαίτερα για τα κοράλλια στον βόρειο ύφαλο.
Έπειτα από περαιτέρω αεροπορικές παρατηρήσεις και καταδύσεις που έγιναν για να εκτιμηθεί η ζημιά σε 84 υφάλους στην περιοχή, αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν πως οι συνέπειες από τη λεύκανση είναι σοβαρότερες απ' ό,τι ανέμεναν.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)