Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε και επίσημα το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (με έδρα στις ΗΠΑ) τρομοκρατική οργάνωση, και δήλωσε ότι θα προβεί σε διώξεις σε βάρος των μελών της, τα οποία κατηγορεί για προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή καθιστά την οργάνωση την οποία δημιούργησε ο πρώην σύμμαχός του νομικά αντίστοιχη των Κούρδων ανταρτών (ΡΚΚ) που μάχονται κατά του τουρκικού στρατού στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό αυτόν για να πιέσει την Ουάσινγκτον να προβεί σε έκδοση του Γκιουλέν, ένα βήμα στο οποίο ωστόσο οι αμερικανικές αρχές είναι μάλλον απίθανο να προβούν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που διχάζουν τη χώρα να ξεφύγουν» είπε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στη Σμύρνη, όπου θα παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις. «Θα λογοδοτήσουν. Κάποιοι έχουν διαφύγει και κάποιοι είναι στη φυλακή και δικάζονται. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί».
Ο Ερντογάν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια απόφαση χαρακτηρισμού των οπαδών του Γκιουλέν ως «Γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση». Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται όλο και περισσότερο για απολυταρχική διακυβέρνηση, έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές στο παρελθόν τον Γκιουλέν τρομοκράτη, επιδιώκοντας να μειώσει την επιρροή του, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο σχολείων και εταιρειών εντός και εκτός της Τουρκίας.
Οι δύο τους ήταν σύμμαχοι, μέχρι που αστυνομικοί και εισαγγελείς που είχε θεωρηθεί πως πρόσκεινται στον Γκιουλέν άρχισαν έρευνα για διαφθορά στον εσώτερο κύκλο του Ερντογάν το 2013, 11 χρόνια μετά την άνοδο του ΑΚΡ του Ερντογάν στην εξουσία. Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια δεκαετία και κηρύσσει το σουνιτικό Ισλάμ, σε συνδυασμό με ένα μήνυμα διαθρησκευτικού διαλόγου. Το κίνημά του, γνωστό ως «Χιζμέτ» ή «Υπηρεσία», λειτουργεί στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική.
Όταν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ουγκάντα και την Κένυα αυτή την εβδομάδα, θα επιδιώξει όχι μόνο να αυξήσει τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και να ξεριζώσει την επιρροή του Γκιουλέν, το δίκτυο του οποίου για πολύ καιρό αποτελούσε μέσο άσκησης «soft power» της Τουρκίας στην Αφρική.
«Το δίκτυο αυτό οργανώνεται γρήγορα στις χώρες όπου πηγαίνει χρησιμοποιώντας το όνομα και την ισχύ της Τουρκίας και, ως αποτέλεσμα αυτού, του παρέχονται ευκαιρίες» δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος εν όψει της αναχώρησης Ερντογάν (Τρίτη). «Μέσω αυτών των ταξιδιών, θα εξηγηθεί πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση που είναι επιβλαβής για την Τουρκία και ότι η Τουρκία δεν την υποστηρίζει».