Περιεχόμενο στην διακήρυξη για «δίκαιη ανάπτυξη» και τον «προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας» για την διαμόρφωση της Ελλάδας του 2012, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Όπως είπε σχεδόν 7 δισ. ευρώ θα πέσουν στην οικονομία μέσα στο 2016, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση της εργασίας.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος, συνέχισε ο Πρωθυπουργός είναι η μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 12% (δηλαδή στο μισό από το σημερινό 24,1%). Έμφαση, σύμφωνα με τον ίδιο δίνεται στα έργα υποδομών και ενέργειας.
«Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας».
Στο ερώτημα πως μπορεί να υπάρξει η «δίκαιη ανάπτυξη» με μείωση της ανεργίας ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
-με τα δρομολογημένα υποδομών και ενέργειας ύψους 5 δισ. ευρώ μέσα την επόμενη πενταετία.
-με τα 6,75 δισ. που θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ.
-με το νέο αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.
-με τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης για 164.847 ανέργους που θα τρέξουν εντός του 2016 άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας.
-με την συνέχιση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων στον ιδιωτικό τομέα όπου στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε ρεκόρ 15ετίας με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Η δίκαιη ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και δημοκρατική»
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε τον σύντομο ορισμό της «δίκαιης ανάπτυξης»: «για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας». Η «δίκαιη ανάπτυξη», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, πρέπει «βιώσιμη και δημοκρατική».
Όπως εξήγησε «βιώσιμη γιατί δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους» και Δημοκρατική ισούται με μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή. Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, είπε το κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο στην οικονομία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής στάθμης, θα είναι αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και μα κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις. Το κοινωνικό κράτος θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Εξοικονόμηση πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτοι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, η γη και το φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφική θέση της χώρας.
Τα 13 αναπτυξιακά εργαλεία
Επιπλέον ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τα 13 αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία έχουν ως εξής:
-αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ (για δεύτερο συνεχόμενο έτος).
-η επικείμενη επαναφορά του waiver,
-η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,
-ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων που βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για χρέη.
-ο νέος αναπτυξιακός νόμος
-σύνδεση του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.
-ενεργοποίηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου των προσκλήσεων από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δις (σ.σ. ουσιαστικά θα έχει ενεργοποιηθεί το μισό ΕΣΠΑ).
-το πακέτο Γιούνκερ (πρόγραμμα EFSI) όπου ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις ευρώ
-η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας με
α) παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με επωφελές τίμημα και διασφαλίζοντας επενδυτικά σχέδια και θέσεις εργασίας.
β) πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών.
γ) αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
- αντιμετώπιση γραφειοκρατίας σε συνεργασία με ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα.
-νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών,καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού.
-One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες.
-ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.
Δρόμοι και Μετρό Θεσσαλονίκης
2) Ποια μεγάλα έργα υποδομής επανεκκινούν
-ολοκλήρωση μέσα τους επόμενους 12 μήνες των 5 μεγάλων οδικών αξόνων (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65).
-Μετρό της Θεσσαλονίκης: Επανεκκινούν οι εργασίες σε 4 σταθμούς, δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας εντός του καλοκαιριού. Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης: το 2020 (μαζί με την μέχρι την Καλαμαριά).
Επτά νέα μεγάλα έργα
3) τα νέα μεγάλα έργα
-Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας (Άλσος Βεΐκου –Γουδί).
-Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.
-Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ.
- Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.
-Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι (διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου).
-Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
-Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος.
Οι αγωγοί ενέργειας
4) στο χώρο της Ενέργειας ξεκίνησαν ή σχεδιάζονται 4 έργα
-ΤΑΡ: Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής με 8.000 θέσεις εργασίας.
-σχεδιάζεται ο IGB για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
-σχεδιάζεται Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
-αναβαθμίζεται ο Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας.