Ο Τζορτζ Σόρος, ο «τζογαδόρος» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποίησε πως εάν οι Βρετανοί την Πέμπτη ψηφίσουν υπέρ του Brexit τότε η απόφαση αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη υποτίμηση της στερλίνας που θα ξεπερνά ακόμη και αυτή του 1992 και είχε σαν αποτέλεσμα να αναγκαστεί η χώρα να βγει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).
Ειδικότερα ο Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στον Guardian επισημαίνει πως μια ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «Μαύρη Παρασκευή» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η υποτίμηση της στερλίνας δεν θα αποφέρει κανένα από τα οφέλη που ευνόησαν τη βρετανική οικονομία όταν η χώρα βγήκε από τον ERM στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, την επονομαζόμενη «Μαύρη Τετάρτη».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όπως το 1992 οι σπεκουλαδόροι που έχουν στοιχηματίσει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα κέρδιζαν πολλά χρήματα, ωστόσο η πλειονότητα των ψηφοφόρων θα καθίστατο πολύ φτωχότερη.
Επιπλέον ο Σόρος αναφέρει πως η στερλίνα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταβαραθρωθεί εάν υπερισχύσει η ψήφος υπέρ της εξόδου.
«Αναμένω πως η υποτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 15% που ήταν το 1992 και θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή» δηλώνει ο Σόρος υπενθυμίζοντας ότι τότε, το 1992, κέρδισε αξιοσημείωτα χρήματα εις βάρος, όπως λέει, της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης.
Τους μήνες που ακολούθησαν την έξοδο της Βρετανίας από το ERM τα επιτόκια έπεσαν από το 10% στο 5,5% κάνοντας πιο ήπιο το οικονομικό βάρος που καλέστηκαν να επωμιστούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις. Ωστόσο με το κόστος δανεισμού στο 5% τα επιτόκια είναι ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι και η Τράπεζα της Αγγλίας αυτή τη φορά δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά σε περίπτωση που το Brexit οδηγούσε σε ύφεση, λέει ο Σόρος και προσθέτει: «Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι μια ψήφος για έξοδο από την ΕΕ δεν θα έχει καμία επίπτωση στη ζωή τους. Όμως πρόκειται για ευσεβείς πόθους. Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ τότε θα υπάρξει τουλάχιστον μια και άμεση επίπτωση που θα επηρεάσει το κάθε νοικοκυριό. Η αξία της στερλίνας θα έχει απότομη και άμεση πτώση. Επίσης μια απόφαση για Brexit θα έχει άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές, στις επενδύσεις, στις τιμές των προϊόντων και στον εργασιακό τομέα».
«Μια ψήφος υπέρ του Brexit την Πέμπτη μπορεί να οδηγήσει σε μια “Μαύρη Παρασκευή” και με σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές την καθημερινών ανθρώπων» λέει ο Τζορτζ Σόρος.