Την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας- σε δηλώσεις του έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ – ότι νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει αναλάβει ως την έναρξη του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο (αν και δεν ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα).
Δεν είναι σωστό να παραμείνει «καπετάνιος του πλοίου» όταν οι Βρετανοί πολίτες έχουν πάρει ξεκάθαρη απόφαση να ακολουθήσουν άλλο δρόμο από αυτόν τον οποίον ο ίδιος υποστήριξε, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, η διαπραγμάτευση και η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα πρέπει να αρχίσουν υπό τον επόμενο πρωθυπουργό, και τόνισε πως αν και η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι ο δρόμος τον οποίον θα πρότεινε, «έχω πει στο παρελθόν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιβιώσει και έξω από την Ε.Ε.» και ότι θα βρει τρόπο να το κάνει.
Επίσης, δήλωσε πως αγαπά τη χώρα του. ήταν τιμή του που την υπηρέτησε και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει να επιτύχει.
Οι κυβερνώντες Τόρις του Κάμερον είχαν σπάσει σε δύο στρατόπεδα, εκείνο υπό τον πρωθυπουργό που υποστήριζε την παραμονή και η «σκληρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα» που έκανε εκστρατεία για το Brexit.
Το δεύτερο στρατόπεδο πάντως, των «Τόρις του “Φεύγουμε”» έσπευσε το πρωί της Παρασκευής να απομακρύνει ενδεχόμενο αμφισβήτησης του Κάμερον. Σημαίνοντα στελέχη από το «Φεύγουμε» (όπως ο Λίαμ Φοξ, ο Άντριου Μπρίτζεν ή ο Μάθιου Έλιοτ) υπογράμμιζαν πως ο Κάμερον «είναι εξαιρετικά κατάλληλος για να εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού». «Χρειαζόμαστε σταθερότητα» ήταν η μόνιμη επωδός τους.
Άλλη γραμμή ωστόσο κράτησε ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραμονή του Κάμερον» είπε το πρωί της Παρασκευής, λέγοντας πως η ηγεσία των Τόρις πρέπει να αλλάξει και να τη διεκδικήσουν οι Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ ή ο Λίαμ Φοξ (όλοι του στρατοπέδου του Brexit).
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο προτιμώμενος διάδοχος του Κάμερον - με υπεροχή έναντι του Μπόρις Τζόνσον- μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών προέκυπτε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, οποίος ωστόσο τάχθηκε υπέρ του «Bremain» στην καμπάνια προς το δημοψήφισμα.