«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη για μια Ευρώπη που οι λαοί της θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο ρόλο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως αναμφισβήτητα δύσκολη μέρα για την Ευρώπη καθώς το ευρωπαϊκό εγχείρημα δέχθηκε πλήγμα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βαθιά κρίση ταυτότητας και υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα μηνύματα υπήρχαν είπε.
Επιπλέον έκανε λόγο για την άνοδο της ακροδεξιάς η οποία όπως είπε προοιωνιζόταν. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολιτικές λιτότητες και στις ανισότητες τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών της ΕΕ όσο και μεταξύ αυτών των κρατών με το διαχωρισμό σε βόρειες και νότιες με την άρνηση του επιμερισμού τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο προσφυγικό.
Όλα αυτά είχαν δώσει το στίγμα, είπε.
«Πρέπει να προβληματιστούμε για το ποιος ευθύνεται για τη διάδοση της ακροδεξιάς, τα διαστικά στερεότυπα για τον τεμπέλη και τον αχάριστο νότο και τους σώφρονες του βορρά, όπου όχι άδικα οι νότιες χώρες δικαίως ένιωθαν ότι ο βορράς τιμωρεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο εθνικός απομονωτισμός είναι αδιέξοδος. Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».
«Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».
Ακόμη ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να επαναθεμελιωθούν οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης και πρόσθεσε πως αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών εξόργισε τους πολίτες.
«Γι΄αυτό η πολιτική πρέπει να ξαναπάρει τα πρωτεία έναντι της οικονομίας και των τεχνοκρατών στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε για περισσότερο αυταρχική και συγκεντρωτική, αλλά για περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη, όπου οι λαοί της θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο ρόλο. Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον»,» κατέληξε ο πρωθυπουργός.