Στη δίνη του παγκοσμίου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit κινήθηκε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές είχε, στις τελευταίες συνεδριάσεις, ποντάρει στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα ισχυρότερα πυρά των πωλητών, κλείνοντας στο limit down, ενώ ραγδαία επιδείνωση υπήρξε και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 9%.
Η αξία των μετοχών μειώθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,42%.
Υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, από τις αρχές Μαρτίου 2016, ενώ το μέγεθος της πτώσης είναι το τρίτο μεγαλύτερο από το 1987.
Βουτιά στη Wall Street
Με σημαντική πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση μετά τον πανικό που προκλήθηκε σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,16% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 3,78%.
Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο (+1,29% για τον Dow Jones, +1,59% για τον Nasdaq), καθώς οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής έδιναν προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Βουτιά» σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείνει με πτώση 7.92% (Nikkei).
Μεγάλη πτώση σημείωσαν η στερλίνα και το ευρώ, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.