Αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα ο Κάμερον. Επίσπευση της διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα της Μ.Βρετανίας

Αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα ο Κάμερον. Επίσπευση της διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα της Μ.Βρετανίας
LONDON, ENGLAND - JUNE 27: A general view of 10 Downing Street following a cabinet meeting on June 27, 2016 in London, England. British Prime Minister David Cameron chaired an emergency Cabinet meeting this morning, after Britain voted to leave the European Union. Chancellor George Osborne spoke at a press conference ahead of the start of financial trading and outlining how the Government will 'protect the national interest' after the UK voted to leave the EU. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - JUNE 27: A general view of 10 Downing Street following a cabinet meeting on June 27, 2016 in London, England. British Prime Minister David Cameron chaired an emergency Cabinet meeting this morning, after Britain voted to leave the European Union. Chancellor George Osborne spoke at a press conference ahead of the start of financial trading and outlining how the Government will 'protect the national interest' after the UK voted to leave the EU. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Dan Kitwood via Getty Images

Αποκλείει ο Ντέιβιντ Κάμερον ένα δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον εκπρόσωπο του να δηλώνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε καν ως σκέψη.

Οι διευκρινίσεις δια στόματος του εκπροσώπου του βρετανού πρωθυπουργού, που μεταδίδει ο Independent, ήρθε μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών πολιτών που ζητούν ουσιαστικά την επανάληψη της όλης διαδικασίας αλλά και μετά την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε πως ίσως η κυβέρνηση Κάμερον να μην διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Πριν έρθει πάντως η απάντηση δια στόματος του εκπροσώπου του, ο Κάμερον προήδρευσε στην πρώτη μετά-Βrexit συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής οι οποία θα επιφορτιστεί με την προετοιμασία των όρων της νέας σχέσης που θα επιχειρήσει να σμιλεύσει η Μεγάλη Βρετανία με την ΕΕ κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Θα ασχοληθεί όμως και ζητήματα που αφορούν τις άμεσες συνέπειες της έκβασης του δημοψηφίσματος όπως στον τομέα της οικονομίας αλλά και της δημόσιας ασφάλειας μετά και τους εκφοβισμούς σε βάρος μεταναστών.

Βέβαια οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν η βρετανική αντιπροσωπεία ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας η οποία θα σημάνει και την επίσημη έναρξη των προβλεπόμενων διαδικασιών που θα διαρκέσουν ακόμη και δύο χρόνια. Η κυβέρνηση πάντως, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Κάμερον και με τη σειρά του πλέον και άλλοι υπουργοί- χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών- φαίνεται πως θα πάρει το χρόνο της. Σύμφωνα άλλωστε με το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε ο Κάμερον, ο ίδιος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο κατά την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος των Συντηρητικών, στο συνέδριο που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, όπως έχει δηλώσει, δεν δέχεται να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που θα «κολυμπήσει» στα αχαρτογράφητα μέχρι σήμερα νερά της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ και πασχίσει για τη δημιουργία μιας, κατά το δυνατόν επωφελούς για την Μ.Βρετανία, συμφωνία με τους τέως εταίρους της. Μια διαδικασία που κρύβει πολλούς κινδύνους...

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κάμερον ανέφερε μιλώντας μετά το υπουργικό και στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως δεν θα πρέπει τα μέλη του βάλουν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ αλλά να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τονίζοντας πως της ιδίας άποψης είναι και τα μέλη της κυβέρνησης. Όπως έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας δεν σημαίνει πως θα πρέπει και να στρέψει την πλάτη της στην Ευρώπη. Όπως τονίσε, αυτό που προέχει είναι «να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ» χωρίς όμως να χάσει την ευκαιρία να τονίσει πως όλα αυτά αφορούν τον διάδοχό του που θα χειριστεί το όλο θέμα. Ειδική αναφορά έκανε ο Κάμερον και στην ανάγκη η χώρα να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και επεσήμανε την ανάγκη η χώρα να έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους τέως εταίρους της.

Όπως και η κυβέρνηση Κάμερον, το χαρτί της καθυστέρησης στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, «παίζει» και το στρατόπεδο των ηγετών της καμπάνιας υπέρ του Brexit με τον υπεύθυνο του Vote Leave, Μάθιου Έλιοτ να δηλώνει επίσης πως η απόφαση Κάμερον να καθυστερήσει το «διαζύγιο» για αρκετούς μήνες- και να κλείσει τα αφτιά του στις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες- είναι καλοδεχούμενη.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πάντως πως το κόμμα των Τόρρις αντιλαμβάνεται πως οι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα κυλήσουν πολύ αργά και βασανιστικά για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση γι' αυτό μάλλον επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και την αλλαγή ηγεσίας σε κόμμα και πρωθυπουργία. Όπως μεταδίδει ο Guardian την Πέμπτη «κλείνουν» οι υποψηφιότητες για όσους επιθυμούν να διαδεχθούν τον Κάμερον. Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον ενώ μεταξύ των μνηστήρων φαίνεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών. Η δε αρμόδια επιτροπή θέλει η διαδοχή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου το αργότερο. Μένει να εγκριθεί η πρόταση.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της στάσης που τηρεί η Σκωτία η οποία όπως ανοιχτά δήλωσε η Πρώτη Υπουργός της εξετάζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτησία- αφού δεν υπάρχει πλέον το δέλεαρ της παραμονής στην ΕΕ- ενώ θέτει και θέμα «μπλοκαρίσματος», με νομικά μέσα, της εξόδου της Μ.Βρετανίας συνολικά από την ΕΕ. Ο Κάμερον φέρεται να δήλωσε κάτι τέτοιο είναι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Σκωτία».

Επανέλαβε δε, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters πως δεν υπάρχει θέμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος να επιδείξουν ομοψυχία και να εργαστούν στενά και ψύχραιμα για το καλό της χώρας, σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Τέλος, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταδίκασαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Βρετανία το Σαββατοκύριακο που είχαν στόχο μετανάστες.

Πηγές: Guardian, Independent

Δημοφιλή