Ένας στους πέντε μεταξύ των επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και σχεδόν δύο στους τρεις εκτιμούν πως η επιλογή του Brexit είναι αρνητική για τις δουλειές τους, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον κάλεσε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να «πάρει στα σοβαρά» το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα και η Aston Martin ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία.
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD), η βρετανική ομοσπονδία των επικεφαλής επιχειρήσεων, πραγματοποίησε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή μια δημοσκόπηση μεταξύ περισσοτέρων από 1.000 μελών της.
Από τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύεται σήμερα, προέκυψε ότι 64% των διευθυντών αυτών πιστεύουν πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είναι «αρνητική για τη δραστηριότητά τους». Ένας στους τέσσερις (24%) προβλέπει να παγώσει τις προσλήψεις και πάνω από έναν στους πέντε (22%) εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ορισμένες δραστηριότητες.
«Η πλειονότητα των επιχειρήσεων πιστεύει πως το Brexit θα είναι κακό γι' αυτές και ως εκ τούτου τα σχέδια για επενδύσεις και προσλήψεις έχουν παγώσει ή έχουν περιοριστεί», σχολίασε ο Σάιμον Ουόκερ, γενικός διευθυντής του IoD.
Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, η γενική διευθύντρια της μεγαλύτερης βρετανικής οργάνωσης εργοδοτών, η CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών), αναφέρει σήμερα πως «δεν πρέπει να υποτιμηθεί» ο αντίκτυπος της απόφασης για Brexit.
«Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και φενάρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε η Κάρολιν Φέρμπερν. Τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας απηύθυναν την ίδια έκκληση να αποσαφηνιστεί η συνέχεια των εξελίξεων, την ώρα που η αοριστία επικρατεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το Brexit.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλης του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον κάλεσε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να "πάρει στα σοβαρά" το αίτημα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που υπογράφηκε από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η απόφαση για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου βασίσθηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις που έσπρωξαν μια μειονότητα στο σύνολο των ψηφοφόρων να ψηφίσουν» υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έγραψε στο μπλογκ του ο βρετανός δισεκατομμυριούχος.
«Δύο χρόνια πριν καν γίνει πραγματικότητα το Brexit, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει ήδη σημαντικές συνέεπεις για τη βρετανική οικονομία και την κοινωνία», πρόσθεσε εκτιμώντας πως «το Brexit κατακερμάτισε τη χώρα».
«Το κοινοβούλιο οφείλει να πάρει στα σοβαρά την αίτηση περισσότερων από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα», πρόσθεσε εκτιμώντας πως «η εναλλακτική επιλογή είναι να παρακολουθήσουμε την ταχεία παρακμή» της χώρας.
Εξάλλου η βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας Aston Martin κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
«Αυτό που θέλουμε είναι σαφήνεια και αυτό που θέλουμε είναι να επιστρέψει η σταθερότητα το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω πως αυτό είναι που θα βοηθήσει όχι μόνο την Aston Martin, αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του αυτοκινήτου», δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin Μαρκ Ουίλσον.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)