Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα έχει σήμερα, Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», είχε δηλώσει.
Σύμφωνα με το Politico, στόχος είναι να προταθούν τρόποι να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη μετά την έξοδο της Βρετανίας, όμως, λόγω των διαφορετικών θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών, αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες.
«Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν συμφωνήσουν στο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταθέσει τα χαρτιά του διαζυγίου», αναφέρει το άρθρο.
Παρόλο που η Γερμανία και ο Σταϊνμάιερ έχουν ζητήσει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, η Μέρκελ ζητεί από την Ευρώπη να είναι υπομονετική με την Ευρώπη. Όσον αφορά τον Ολάντ, σύμφωνα με το Politico, ο ίδιος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το Brexit ως αφορμή για να προτείνει μεταρρυθμίσεις εντός της Ένωσης, όπως την σύσταση ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών και ένα κοινό Ταμείο.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Από την άλλη, η Γερμανία τονίζει την σημασία να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.
«Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Παράλληλα, ο Κάουντερ δήλωσε, ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων.
Συμφωνώντας με την Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μίας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Τρίτη αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου η Καγκελάριος θα αναλύσει τη θέση με την οποία θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν για το πότε θα πάρουν διαζύγιο