Ο βραχύσωμος επιθετικός παίρνει φόρα, εκτελεί το πέναλτι και στέλνει τον τερματοφύλακα -που οδύρεται- στην απέναντι γωνία από την μπάλα. Ο παίκτης που πανηγυρίζει με υπερηφάνεια το γκολ που σημείωσε, φορά την φανέλα του Πακιστάν, αλλά είναι ένα ρομπότ που κατασκευάσθηκε στην Γαλλία και ...προετοιμάζεται για το RoboCup! Γιατί, μπορεί η κανονική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Πακιστάν να βρίσκεται στα ...βάθη της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά η ομάδα των ρομπότ που κατασκευάσθηκαν από φοιτητές της ασιατικής χώρας, είναι έτοιμη ν΄ανταγωνισθεί τα κορυφαία Πανεπιστήμια του πλανήτη.
Είναι η πρώτη φορά, που το εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πακιστάν (NUST), το κορυφαίο ίδρυμα μηχανικών της χώρας, θα εκπροσωπηθεί στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ρομπότ. Μία διοργάνωση, που θα φιλοξενηθεί στην Λειψία από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, με την συμμετοχή 32 Πανεπιστημίων από τις τέσσερις γωνιές της Γης. Η ομάδα που κατασκεύσαν οι φοιτητές του εν λόγω Πανεπιστημίου, αποτελείται από έξι ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία κατασκευάσθηκαν στην Γαλλία και κπόστισαν περίπου 15.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και τα προηγούμενα χρόνια, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην διοργάνωση, η αποστολή του Πακιστάν θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο RoboCup, αφού στο παρελθόν δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα.
«Ηταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο κατάφερε να εξασφαλίσει 1,5 εκατομμύρια ρουπίες (σ.σ. 13.000 ευρώ) για να ταξιδέψουμε στην Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, Γιασάρ Αγιάζ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό, επιτρέπει το ταξίδι σε μόλις τρεις από τους 10 φοιτητές που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και συμμετείχαν στην κατασκευή των ανθρωποειδών. «Δεν είμαστε απογοητευμένοι. Είναι πολύ καλύτερα από το τίποτε», πρόσθεσε ο κ.Αγιάζ.
Η ιστορία του ρομποτικού ποδοσφαίρου, άρχισε το 1993 από Ιάπωνες ερευνητές και στα επόμενα τρία χρόνια πήρε διεθνείς διαστάσεις, με την διεξαγωγή του πρώτου RoboCup, το 1996 στην Οσάκα. Μακρινός και συνάμα ...τρομακτικός στόχος των ερευνητών, παραμένει η διεξαγωγή ενός αγώνα μεταξύ ανθρωποειδών και κανονικών ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα κορυφαία επιστημονικά μυαλά, προσδιορίζουν χρονικά την διεξαγωγή αυτού του μοναδικού αγώνα, στα μέσα του τρέχοντος αιώνα, εκτιμούν ότι θα διεξαχθεί με τους κανονισμούς της FIFA και προβλέπουν ότι θα νικήσουν τα ανθρωποειδή!
Κάθε ένα από αυτά τα ρομπότ, έχουν ύψος 58 εκατοστά και διαθέτουν στο πρόσωπο δύο κάμερες, οι οποίες καθοδηγούν τις κινήσεις. «Οι κάμερες στέλνουν εικόνες στους υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό και βοηθούν στην επιλογή των κινήσεων ανάλογα με τις κινήσεις του αντιπάλου», εξηγεί ο κ.Αγιάζ, ενώ ο αρχηγός της ομάδας και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού, Ζαϊν Μουρτάζα, προσθέτει: «Τα ρομπότ κινούνται εξ ολοκλήρου από τον εαυτό τους και η απόδοσή τους, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία έχουν προγραμματιστεί να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αμυδρή. Πρόκειται για έναν νέο κόσμο. Στόχος μου είναι να διδάξω ρομποτική στους μαθητές, έτσι ώστε να αντιληφθούν πόσο ενδιαφέρον έχει η αλληλεπίδραση με τα ρομπότ. Αν και το θέαμα είναι κάπως περίεργο, αυτά είναι τα μωρά μου».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)