CK Team: Εξασφαλίζουμε ότι οι βάρκες δεν αφήνουν καραβοτσακισμένους στις ακτές

CK Team: Εξασφαλίζουμε ότι οι βάρκες δεν αφήνουν καραβοτσακισμένους στις ακτές

1. Από πότε δραστηριοποιείστε και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά (εργαζόμενοι/ εθελοντές);

Ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στη Λέσβο το Νοέμβριο του 2015. Συνήθως συμμετείχαμε περίπου 10 άτομα- λόγω της μεγάλης μείωσης των προσφυγικών ροών, έχουμε μείνει 4 μέλη της οργάνωσης στο νησί.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Ο Matt Llewellin σχημάτισε μια ομάδα ανεξάρτητων εθελοντών και έφτιαξε έναν μηχανισμό χρηματοδότητης για τη συγκέντρωση χρημάτων. Αγοράζαμε σωσίβια που διανείμαμε στους πρόσφυγες στην Τουρκία και συντονίσαμε παράλληλα τις ενέργειες μας στη Λέσβο. Σκοπός μας, να εξασφαλίζουμε ότι οι βάρκες δεν αφήνουν «καραβοτσακισμένους» ανθρώπους στις ακτές..

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας.

Χρηματοδοτούμαστε από τους εθελοντές και από τις πρωτοβουλίες του Matt για εύρεση οικονομικών πόρων. Επειδή ο λειτουργικός μας προϋπολογισμός προέρχεται αποκλειστικά από τους εθελοντές, συναποφασίζουμε τις προτεραιότητές μας σε τακτικές συναντήσεις. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πρωτοβουλίες του Matt, χρησιμοποιούνται σε δράσεις που αυτός επιλέγει.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές/ δράσεις σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Το ένστικτό μας παίζει σημαντικό ρόλο. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πρώτη υποδοχή, τις πρώτες βοήθειες και (σε συντονισμό με τους νησιώτες) τη μεταφορά των προσφύγων από την τραχιά βορειοανατολική ακτή του νησιού. Συμμετέχουμε σε συναντήσεις με άλλους οργανισμούς εθελοντών για να βελτιώνουμε τη συνεργασία μας. Μαζί με στελέχη 7 ΜΚΟ, επισκέφτηκαμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για να εκτιμήσουμε τις ανάγκες εκεί. Έτσι επιλέχτηκε ο καταυλισμός κοντά στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόμαστε σήμερα, για τη δημιουργία σχολείου και ιατρείου. Περίπου χίλιοι (1.000) άνθρωποι ζουν εκεί και δεν είχαν τίποτα από τα δύο. Για τις δράσεις μας είμαστε υπόλογοι στους δωρητές μας και σε εμάς τους ίδιους.

5. Πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Το παρατηρητήριο στον Κόρακα επιλεχτηκε λόγω της «στρατηγικής» του θέσης και οι παραλίες όπου κατασκηνώναμε, γιατί ενώ ήταν συνηθισμένα σημεία αποβίβασης των προσφύγων, καμιά άλλη ομάδα εθελοντών δεν βοηθούσε εκεί. Πλέον δεν έχουμε ομάδες εθελοντών μας στις παραλίες τη νύχτα. Όμως, εθελοντές μας θα παραμείνουν για τουλάχιστον 6 μήνες στο νησί, κινητοποιούμε και εκπαιδεύουμε νέους.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Δεν «μπλέκουμε στα πόδια» τους και σε ένα σημαντικό βαθμό τους βοηθάμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Βοηθάμε την ακτοφυλακή στη δουλειά της, «περιπολώντας» ένα τμήμα της ακτής που, αλλιώς, θα ήταν έρημο. Από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές ελαχιστοποιήθηκαν, η πρόσβαση στα camps εξαρτάται αποκλειστικά από τον διευθυντή του καταυλισμού και διαφοροποιείται σημαντικά ανά περίπτωση. Όταν η Μόρια έγινε κλειστή δομή, ο προϊστάμενος του καταυλισμού και η αστυνομία δεν μας έδωσαν καν την δυνατότητα να προτείνουμε νέα πρότζεκτ.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Ναι. Η συνεισφορά μας είναι ουσιώδης, αλλά όπως και η δουλειά τόσων άλλων οργανώσεων, θα ήταν εντελώς άχρηστη αν δε συνεργαζόμασταν μεταξύ μας. Δημιουργήσαμε μια ad hoc δομή συνεργασίας για να επιλύουμε τα προβλήματα που ανέκυπταν. Γενικά, οι ΜΚΟ αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα που απέτρεψε την υπαγωγή της εντελώς ανεπαρκούς ευρωπαϊκής ανταπόκρισης σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Στη Λέσβο αρκετοί άνθρωποι εκτιμούν τη δουλειά και τα κίνητρα μας. Άλλοι θεωρούν ότι με τη δράση μας καθιστούμε δυνατή τη λαθρεμπορία, ή ότι ακόμα και συνεργαζόμαστε με τους λαθρέμπορους. Εκτός Λέσβου, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε νέες ομάδες ακτιβιστών. Όσοι δεν κατανοούν τη δυσχερή κατάσταση των αιτούντων άσυλο και τον τρόμο που βίωσαν, είναι ανίκανοι να κατανοήσουν το έργο μας.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Ο δρόμος από ξηρά προς την Ασία έγινε αδιάβατος μέσα σε μία γενιά- διαρκείς ένοπλες διαμάχες, δικτατορίες και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν το status quo της περιοχής. Τα ΜΜΕ απέτυχαν να παρουσιάσουν τις τρομακτικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης έτσι ώστε και οι κοινωνίες της αφθονίας να ανταποκριθούν με συμπόνια. Οι ΜΚΟ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου «παζλ» της περιοχής, που η εικόνα του είναι τόσο «θολή», ώστε δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη και για τις ΜΚΟ.

|

Δημοφιλή