Internews: Γιατί η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι πολύτιμο αγαθό και δικαίωμα

Internews: Γιατί η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι πολύτιμο αγαθό και δικαίωμα

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Η δράση της Internews Mediterranean Refugee Response, άρχισε στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2015. Από τότε, η ομάδα μας στην Ελλάδα αυξήθηκε από 2 σε 15 άτομα και αυτή τη στιγμή θα στελεχωθεί με άλλα 5 για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρεις τοποθεσίες. Τους καταυλισμούς της Αθήνας, της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών. Το προσωπικό μας περιλαμβάνει μια σύμπραξη διεθνών ανθρωπιστών από ελληνόφωνους, αραβόφωνους αλλά και γνώστες Φαρσί.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η Internews είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται σε τομείς των media, της πληροφόρησης και της ανάπτυξης, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται για να έχουν φωνή στη ζωή τους να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους. Σημαντικό μέρος της δουλειάς μας λαμβάνει χώρα σε περιοχές που έχουν βιώσει συγκρούσεις και/ή ανθρωπιστικές κρίσεις. Οι πρόσφυγες που έχουν αυτή τη στιγμή εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, έχουν μια επείγουσα και συνεχή ανάγκη για πληροφόρηση σχετικά με ότι επηρεάζει την άμεση ευημερία τους και πρέπει να έχουν τα εφόδια να κάνουν επιλογές για το μέλλον τους όντας καλά πληροφορημένοι. Η Internews είναι η μόνη οργάνωση στις παρούσες συνθήκες με μοναδική εντολή να παρέχει πληροφόρηση στους πρόσφυγες και να βοηθά την Save the Children και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην επικοινωνία τους με αυτούς (Communicating with Communities, CwC). Η CwC έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από ανθρωπιστικές οργανώσεις και χρηματοδότες ως η βασική παράμετρος στις παρούσες συνθήκες, κατά τις οποίες η έλλειψη πληροφόρησης προς τους πρόσφυγες, στην γλώσσα τους, έχει οδηγήσει σε παρανοήσεις και σύγχυση, ψεύτικες ελπίδες και άγχος που καθιστά τους πρόσφυγες ευάλωτους στην εκμετάλλευση από διακινητές και λαθρέμπορους. Ο στόχος της δράσης της Internews στην Ελλάδα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της έγκαιρης πληροφόρησης που φτάνει στους πρόσφυγες, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτοι . Μέσω των δράσεών μας διαδίδεται ένα εύρος πληροφόρησης online και offline -οι καθημερινές ειδήσεις και το News That Moves είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα, ειδικές σελίδες στο Facebook και apps, όλα προσαρμοσμένα για κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν επίσης να τυπωθούν για να μοιραστούν ως φυλλάδια ή να χρησιμοποιηθούν ως βάση για ηχητικά μηνύματα. Το προσωπικό της Internews εργάζεται στενά με ανθρωπιστικούς φορείς για την παραγωγή και άλλων offline πηγών πληροφόρησης.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Τα προγράμματα της Internews χρηματοδοτούνται τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση (USG) όσο και από ευρωπαίους χρηματοδότες, καθώς επίσης από επιχορηγήσεις από ιδιωτικά ιδρύματα και ιδιώτες δωρητές. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού μας διατίθεται άμεσα στα προγράμματά μας και δεν είναι ανταλλάξιμα. Τα project μας στην Ελλάδα, το News that Moves και συνολικά η πληροφόρηση προς τους πρόσφυγες, έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, την Save the Children UK, την Global Giving, το Rubin Family Foundation, το Hubbard Foundation και ιδιώτες δωρητές.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η Internews πιστεύει ότι η πληροφόρηση αυτή καθαυτή είναι μια μορφή αρωγής, το ίδιο σημαντική με το φαγητό, το νερό, τη στέγη και την ιατρική βοήθεια. Τα ανθρωπιστικά προγράμματα επικοινωνίας της Internews έχουν στόχο να παρέχουν στους ανθρώπους που πλήττονται από καταστάσεις κρίσης έγκαιρη και ακριβής πληροφόρηση, που να επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όντας ενημερωμένοι, και με αυτό τον τρόπο να είναι φορείς της δικής τους επιβίωσης και ανάκαμψης. Η Internews είναι πρωτοπόρος στον τομέα της Communicating with Communities (CwC), που πλέον προστατεύεται από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Η Internews είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου CDAC (Επικοινωνώντας με Κοινωνίες που Επηρεάστηκαν από Καταστροφές, Communicating with Disaster Affected Communities Network) με έδρα το Λονδίνο, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις αρωγής. Έχουμε δουλέψει σε πολλές περιοχές ανθρωπιστικής κρίσης (το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, τον σεισμό στην Αϊτή, με τους πρόσφυγες από το Νταρφούρ/Τσαντ, το σεισμό και τις πλημμύρες στο Πακιστάν, τον τυφώνα στις Φιλιππίνες, την κρίση του Έμπολα, το σεισμό στο Νεπάλ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν).

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Η Internews πάντα σχεδιάζει την ανθρωπιστική της αρωγή με βάση την αξιολόγηση που κάνουν έμπειρα στελέχη στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες που παρέχουμε στους πρόσφυγες ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες τους για πληροφόρηση, και ότι φθάνει σε αυτούς στις κατάλληλες γλώσσες και με τις κατάλληλες πλατφόρμες (ίντερνετ, σε έντυπη μορφή, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ή πρόσωπο με πρόσωπο). Η ανθρωπιστική υπηρεσία πληροφόρησης της Internews (News That Moves) είναι μία online υπηρεσία ειδήσεων που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά διατίθεται στη Μέση Ανατολή, στις χώρες προορισμού, και σε όλα τα Βαλκάνια. Η online υπηρεσία σχεδιάστηκε μετά από εκτεταμένη έρευνα μέσω α) ανταλλαγής πληροφορίων με τους πρόσφυγες β) Ωστόσο, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ, στείλαμε ομάδα στην Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2015 και γρήγορα έγινε σαφές ότι υπήρχε άμεση ανάγκη για πρόσφαση στην πληροφόρηση για τους πρόσφυγες που έφταναν στις παραλίες. Η Internews ήταν η πρώτη οργάνωση που συντόνισε τις προσπάθειες μεταξύ άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή αυτής της πληροφόρησης – άρχισε με μεγάλα πανό στις παραλίες και άλλα κομβικά σημεία ώστε να μπορέσουμν οι πρόσφυγες να προσανατολιστούν και να καταλάβουν πού ήταν, πού έπρεπε να πάνε και τί έπρεπε να κάνουν. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 2016 τα ηχητικά μας μηνύματα στα λεωφορεία και στους καταυλισμούς έφτανε στο 100% των προσφύγων που έφθαναν στο νησί. Αρχικά είχαμε έξτρα προσωπικό στο Βελιγράδι, στη Σερβία για να δουλέψουν για το News that Moves και το ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων για τους πρόσφυγες, αλλά και αυτή η ομάδα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, την ενδοχώρα. Μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και τη συμφωνία ΕΕ / Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα, κινητοποιήσαμε μια ομάδα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για να εργαστεί στην Ειδομένη και πλέον έχουμε ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη για παροχή πληροφοριών για τους καταυλισμούς του Βορρά. Επίσης μια ομάδα στην Αθήνα καλύπτει τις ανάγκες για τους καταυλισμούς εκεί και θα διατηρήσουμε μια μικρή ομάδα στη Λέσβο όσο υπάρχουν ανάγκες για πληροφόρηση.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η Internews ήταν μια από τις πρώτες οργανώσεις που βρέθηκαν στη Λέσβο με ελληνόφωνο προσωπικό και αφιερώσαμε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να αναπτύξουμε σχέσεις με τους δημάρχους, την ακτοφυλακή και άλλες αρχές. Το News That Moves έγινε διαθέσιμο στα ελληνικά και το feedback που είχαμε ήταν ότι θεωρείται ως μια αξιόπιστη πηγή ανεξάρτητης ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι συχνά άκρως πολιτικοποιημένα. Παράλληλα συνεργαστήκαμε με τον ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού για να μπορούν να ενημερώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής. Το ίδιο ισχύει τώρα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η αστυνομία και ο στρατός είναι πλέον οι πρωταγωνιστές στη διαχείριση των καταυλισμών – αυτές οι σχέσεις πάντως είναι ευαίσθητες αφού οι ίδιες οι αρχές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και λειτουργούν υπό πίεση.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η Ύπατη Αρμοστεία, κυβερνήσεις και η κοινότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων γενικότερα αναγνώρισαν το Communicating with Refugees ως τομέα στον οποίο θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή την κρίση και η Internews παραμένει η μόνη οργάνωση με αποκλειστική εντολή και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Η Internews καθιέρωσε και ηγείται των πρώτων Communications Working Group στη Λέσβο και μέσω αυτού έχει συνεργαστεί στενά με τις IRC, Mercy Corps, Action Aid, MSF και άλλες οργανώσεις τόσο στη διάδοση όσο και στη συλλογή πληροφοριών από τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των απεργιών στα πλοία στη Λέσβο και άλλες στιγμές μεγάλης έντασης στην προσφυγική κρίση, η συνεισφορά της Internews αναγνωρίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους ως εξαιρετικά αποτελεσματική στο να μειώνονται οι εντάσεις.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η δουλειά μας αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από τους πρόσφυγες στο πεδίο. Έχουμε στοιχεία ότι το News That Moves χρησιμοποιείται ευρέως. Επιπλέον το News That Moves έχει απασχολήσει πολλά ΜΜΕ, δωρητές και άλλους παράγοντες.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μας έχουν ρωτήσει δύσκολες ερωτήσεις για το εάν το οι πληροφόρηση που παρέχουμε στους πρόσφυγες τους «ενθαρρύνουν» να αφήσουν τα σπίτια τους, να κινδυνεύσουν και να ταξιδέψουν. Ωστόσο είναι εύκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει ότι είναι οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής τους αυτό που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν και ότι είναι τα κυκλώματα διακινητών αυτά που κυριαρχούν περισσότερο στον χώρο της πληροφόρησης και που έχουν συμφέρον να τους ενθαρρύνουν και να τους παραπλανήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το News That Moves παρέχει σαφή δεδομένα και πάντα τονίζει στους πρόσφυγες τους κινδύνους του ταξιδιού.

|

Δημοφιλή