Starfish: Αντιμέτωποι με 3 κρίσεις (οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική)

Starfish: Αντιμέτωποι με 3 κρίσεις (οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική)

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Η Starfish Foundation εγγράφηκε ως ΜΚΟ τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο λειτουργούμε ανεπίσημα πολλά χρόνια ως μια ad-hoc ομάδα εθελοντών, παρέχοντας φαγητό, νερό και ρούχα σε αφίξεις προσφύγων. Ομάδα που συμπληρώθηκε από έναν αυξανόμενο κάθε φορά αριθμό εθελοντών από όλο τον κόσμο, όσο κλιμακωνόταν η κατάσταση στη Λέσβο. Κάποια στιγμή φτάσαμε τους 80 εθελοντές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 10 υπαλλήλους: 5 στη διοίκηση και 5 άτομα επιτόπιο προσωπικό.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Ο στόχος μας είναι να βοηθάμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό σημαίνει να βοηθάμε πρόσφυγες που φτάνουν στις βόρειες ακτές του νησιού μας (φαγητό, νερό, ρούχα), να βοηθάμε ντόπιους που πλήττονται από την οικονομική κρίση αλλά και από την μείωση του τουρισμού λόγω της προσφυγικής κρίσης. Μοιραζόμαστε αγαθά με τους καταυλισμούς στην υπόλοιπη χώρα (7 φορτία με βοήθεια ήδη έχουν σταλεί στην ενδοχώρα).

Είμαστε εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι όλο το 24ωρο για να ανταποκριθούμε σε αφίξεις κοντά στον Μόλυβο και την Πέτρα και στελεχώνουμε τις σκηνές με τον ρουχισμό στο κέντρο υποδοχής της IRC που ονομάζεται Απάνεμο. Για πολλές εβδομάδες παρείχαμε 1.000 γεύματα την ημέρα σε πεινασμένους υπό κράτηση ανθρώπους στη Μόρια. Πρόσφατα αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε και με τις Save the Children και Praksis, που φροντίζουν 70 ασυνόδευτα παιδιά στον καταυλισμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Μανταμάδο.

Η ομάδα των εθελοντών μας είναι υπεύθυνοι για τις κοινωνικές δραστηριότητες, και οργανώνουν ανεπίσημα μαθήματα γλώσσας για τα παιδιά. Ανάλογη δουλειά γίνεται από την ομάδα μας και στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μυτιλήνη, όπου η ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση έχει δημιουργήσει μια δομή φιλοξενίας με 25 ασυνόδευτα παιδιά. Τους ερχόμενους μήνες , ο βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα λαμβάνουν μόνο τη βασική περίθαλψη αλλά να ζουν με αξιοπρέπεια. Ως μια από τις λίγες τοπικές οργανώσεις στο νησί, ο βασικός μας στόχος είναι να παρέχουμε στους αιτούντες άσυλο τα εργαλεία ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να χτίζουν το μέλλον τους.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Οι δωρεές από ιδιώτες αποτελούν το 70% του προϋπολογισμούς μας. Τα υπόλοιπα αποτελούν επιχορηγήσεις από τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ που παρείχαν χρηματοδότηση για συγκεκριμένα προγράμματα. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού μας κόστους καλύπτεται από τις επιχορηγήσεις.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Ουσιαστικά η τοποθεσία επιλέχθηκε από τις συνθήκες. Το λιμενικό άρχισε να φέρνει πρόσφυγες κοντά στο εστιατόριο της Melinda McRostie στο λιμάνι του Μόλυβου επειδή ήξεραν ότι θα βοηθούσε. Μετά από λίγο καιρό, οι 100 αυξήσεις ανά εβδομάδα έγιναν 1.000. Αργότερα οι αφίξεις έγιναν 1.000 ανά ημέρα. Ανταποκρινόμαστε ουσιαστικά σε τρεις κρίσεις: οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική. Στέλνουμε βοήθεια σε συναδέλφους που βοηθούν πρόσφυγες στην υπόλοιπη χώρα και βοηθούμε τους ντόπιους που έχουν ανάγκη. Η οργάνωσή μας λογοδοτεί στους δωρητές, το διοικητικό συμβούλιο, και στη δική μας συλλογική συνείδηση.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η τοποθεσία επιλέχθηκε από τις συνθήκες κρίσης που προέκυψαν. Θα μείνουμε εδώ επ' αόριστον γιατί στον Μόλυβο της Λέσβου είναι το σπίτι τόσο της προέδρου όσο και πολλών εθελοντών.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και με την τοπική κοινωνία. Στηριζόμαστε στις αρχές και σε άλλες ομάδες για πληροφορίες και παρέχουμε απαραίτητες υπηρεσίες όπως άμεση ανταπόκριση στον Μόλυβο, την Πέτρα και τον καταυλισμό της IRC. Δεν υποστηρίζουν τους πρόσφυγες όλοι από την τοπική κοινωνία και έτσι προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την ιδιοκτησία τους και τις απόψεις τους. Μπορούμε και συνυπάρχουμε αρμονικά.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι που καταφέραμε να βοηθήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφταναν στα βόρεια του νησιού τους τελευταίους 18 μήνες. Η συνδρομή μας ήταν σημαντική γιατί για πολλούς πολλούς μήνες ήμασταν μεταξύ των ελάχιστων που βοηθούσαν τους πρόσφυγες. Δημιουργήσαμε συστήματα δράσης -όπως το OXY, σημείο πρώτης υποδοχής- που κατέστησαν εφικτή την παροχή φαγητού, ρούχων, στέγης και μεταφοράς, με οργανωμένο τρόπο, σε μια εποχή όπου η κατάσταση ήταν χαοτική και δυσβάστακτη. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και την IRC για τη διατήρηση της τάξης.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Οπωσδήποτε. Συντηρούμαστε εξ ολοκλήρου από δωρεές από ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά που κάνουμε και στο πνεύμα που την κάνουμε.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Αισθανόμαστε ότι τα ΜΜΕ μας έχουν αντιμετωπίσει θετικά, ίσως επειδή όσοι έχουν κάνει ρεπορτάζ για εμάς, έχουν περάσει αρκετή ώρα μαζί μας για να καταλάβουν την ουσία της οργάνωσής μας και των εθελοντών μας που είναι εδώ για να βοηθήσουν, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, χωρίς πολιτική ατζέντα.

|

Δημοφιλή