Εκτός κι αν μένετε σε κάποιο μακρινό χωριό χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ ή σε σπηλιά, έχετε σίγουρα παρατηρήσει τον κακό χαμό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με ένα νέο app, το Pokemon Go. Έναν χαμό που ξεκίνησε από την Αμερική και ήρθε (απρόσμενα) γρήγορα και στην Ελλάδα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης κοιτώντας το κινητό τους, κάτι που κάνουν ούτως ή άλλως δηλαδή μόνο που τώρα βρίσκονται σε ειδική αποστολή. Η αποστολή τους είναι να πιάσουν όσα περισσότερα Pokemon μπορούν, είτε αυτά βρίσκονται στο μπάνιο τους, είτε στη μέση του δρόμου, είτε δίπλα σε κάποιον που πίνει ανυποψίαστος τον καφέ του στην αυλή ενός μαγαζιού. Κάποιοι έπεσαν μέχρι και πάνω σε πτώματα κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους. Μπερδευτήκατε; Ας το δούμε αναλυτικά.
Καταρχάς, για όσους δεν γνωρίζουν, να πούμε τι είναι τα Pokemon.
Τα Pokemon ήταν το μεγαλύτερο φαινόμενο της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας πριν από 20 χρόνια. Ένα RPG παιχνίδι της Nintendo για το Game Boy που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο οποίο ο παίκτης έπρεπε να εντοπίσει και να αιχμαλωτίσει μια σειρά παράξενων πλασμάτων με τη μορφή αλλόκοτων ζώων, κάθε ένα εκ των οποίων είχε και μια υπερδύναμη, να τα εκπαιδεύσει και έπειτα να τα βάλει να παλέψουν με τα Pokemon άλλων παικτών για να κερδίσει πόντους -επίσης, ο νικητής έπαιρνε το Pokemon του χαμένου. Ναι, όχι και το καλύτερο παιχνίδι για να ενισχύσει τα φιλοζωικά αισθήματα των παιδιών αλλά ας παραβλέψουμε προς το παρόν αυτή τη μικρή λεπτομέρεια.
Γρήγορα, τα Pokemon έγιναν ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κυκλοφόρησαν σε διάφορες εκδόσεις (Pokemon Red and Blue, Pokemon Yellow, Pokemon Gold and Silver), το 1999 το δημοφιλές παιχνίδι έγινε μια ακόμα πιο δημοφιλής τηλεοπτική σειρά animation με την οποία μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και έπειτα η σειρά μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε μια σειρά ταινιών που έσπασε τα ταμεία -για να μην αναφερθούμε στις κάρτες, τα παιχνίδια και το όλο merchandise των Pokemon, μέχρι και τα τεράστια φεστιβάλ που γίνονταν με αφορμή αυτό.
Ωραία. Και το Pokemon Go, τι είναι;
Είκοσι χρόνια μετά από την, ιστορική πλέον, Pokemania, το Pokemon Go ήρθε για να πραγματοποιήσει αυτό που πάντα ονειρεύονταν όλοι όσοι μεγάλωσαν με τον Pikachu και τον Bulbasaur. Να φέρει τα Pokemon στην πραγματική ζωή. Στο περίπου, τουλάχιστον.
Το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για smartphones, το οποίο χρησιμοποιεί GPS επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του. Οι GPS αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι και χρησιμοποιώντας το Google Maps δημιουργούν ένα «πραγματικό» ταμπλό παιχνιδιού μπροστά στα μάτια σου -πάντα μέσα από την οθόνη του κινητού σου, φυσικά. Έτσι, γίνεσαι ο ίδιος παίκτης στην πραγματική ζωή και το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι -από το σπίτι και τη δουλειά σου μέχρι οπουδήποτε έξω στην πόλη- το σκηνικό του παιχνιδιού.
Όσο προχωράς στο δρόμο, βλέπεις Pokemon να εμφανίζονται στο χάρτη, ενώ διάφορα σήματα στην οθόνη του κινητού σου δίνουν πληροφορίες για το κυνήγι σου (αν βρίσκεται κάποιο σπάνιο Pokemon κοντά, πόσο μακριά ή κοντά σου είναι το επόμενο Pokemon κλπ). Αν πατήσεις πάνω στο εικονίδιο του Pokemon τότε αυτό θα εμφανιστεί μπροστά σου και κάνοντας swipe ρίχνεις την Pokeball για να το αιχμαλωτίσεις -ιδανικά όταν ο χρωματιστός κύκλος που βρίσκεται γύρω του έχει αρχίσει να μικραίνει.
Κι αν το πιάσει κάποιος άλλος πριν από εσάς; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν αρκετά Pokemon για όλους, 151 για την ακρίβεια, όσα δηλαδή υπήρχαν και στον αρχικό κατάλογο του παιχνιδιού (που στην πορεία έφτασε να περιέχει 720 Pokemon).
Όσο για το που μπορείτε να παίξετε Pokemon Go, τα πράγματα πάνε κάπως έτσι: Θεωρητικά μπορείτε να παίξετε χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας, αρκεί να ξοδέψετε κάποια Pokecoins αλλά και πραγματικά λεφτά για να προσελκύσετε τα Pokemon στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιό σας. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, η όλη διασκέδαση σε αυτό το παιχνίδι είναι το κυνήγι των Pokemon έξω στους δρόμους. Ναι, σίγουρα, μπορεί οι περαστικοί που δεν ξέρουν τι κάνετε να σας κοιτάζουν λίγο περίεργα, αλλά ποιος νοιάζεται;
Και εκτός όλων των άλλων, σκεφτείτε και αυτό: Όχι μόνο θα περάσετε καλά και θα ξεχάσετε για λίγο σκοτούρες και προβλήματα (ήδη είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως το Pokemon Go βοηθά σημαντικά τους εσωστρεφείς ανθρώπους και όσους πάσχουν από ήπιας μορφής κατάθλιψη να βγουν έξω και να συναναστραφούν με κόσμο) αλλά θα γυμναστείτε χωρίς καν να το καταλάβετε.
Κι αν δεν μας πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στο Twitter:
Απλά, μην το παρακάνετε: