Ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και «άνοιγμά τους» σε πολίτες της ΕΕ θέλει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας

Ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και «άνοιγμά τους» σε πολίτες της ΕΕ θέλει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας
German Bundeswehr army soldiers demonstrate their skills at Kaserne Hochstaufen (mountain infantry military barracks) in Bad Reichenhall, southern Germany, March 23, 2016. REUTERS/Michaela Rehle
German Bundeswehr army soldiers demonstrate their skills at Kaserne Hochstaufen (mountain infantry military barracks) in Bad Reichenhall, southern Germany, March 23, 2016. REUTERS/Michaela Rehle
Michaela Rehle / Reuters

Πιο ενεργό ρόλο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «θέλει» η νέα Λευκή Βίβλος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία παρουσίασε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, εξετάζεται επίσης αύξηση στρατιωτικών δαπανών, ενώ υποστηρίζεται (στη Λευκή Βίβλο) πως «ο ορίζοντας της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για την ασφάλεια είναι παγκόσμιος».

Ο γερμανικός στρατός θα συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στο παρελθόν σε αποστολές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και είναι έτοιμος να αναλάβει σε αυτά τα πλαίσια ηγετική ευθύνη, είπε η φον ντερ Λάιεν. Πάντως, για να είναι σε θέση ο γερμανικός στρατός να αναλάβει τις νέες υποχρεώσεις του, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Αξιοπρόσεκτη επίσης πρόταση είναι αυτή του ανοίγματος του γερμανικού στρατού για πολίτες της ΕΕ. Το μέτρο αυτό απορρίπτει ο Σύνδεσμος του Ομοσπονδιακού Στρατού στον οποίο είναι οργανωμένα 200.000 νυν και πρώην στελέχη του στρατού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ η γερμανική υπηκοότητα αποτελεί «στοιχειώδη» προϋπόθεση για την ένταξη στον στρατό.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, τονίζοντας πως το Λονδίνο «παρέλυε» τις πρωτοβουλίες γι' αυτό στο παρελθόν.

Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και τον μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση.

«Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ' αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα».

Η Βρετανία τασσόταν πάγια εναντίον της εκχώρησης επιπλέον εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου», από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς κι ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού.

«Το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας έχει γίνει πιο πολύπλοκο, ασταθές, δυναμικό και έως εκ τούτου όλο και πιο απρόβλεπτο», υπογραμμίζεται στην έκθεση πολιτικής ασφάλειας.

Στη Λευκή Βίβλο υπογραμμίζεται η απειλή που εγείρει η Ρωσία, η οποία όπως αναφέρεται «θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την ειρηνική τάξη στην Ευρώπη» επιδεικνύοντας τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να προωθήσει τα συμφέροντα της και να χαράξει νέα σύνορα στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό έχει εκτενείς επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και συνεπώς για την ασφάλεια της Γερμανίας», υπογραμμίζεται στη Λευκή Βίβλο, τονίζοντας την ανάγκη για «αυξημένη ευελιξία» στην αμυντική πολιτική με την παράλληλη συνεργασία με την Ρωσία σε τομείς κοινών συμφερόντων.

«Χωρίς μια ριζική αλλαγή πολιτικής, η Ρωσία θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της ηπείρου μας στο προβλεπτό μέλλον», προστίθεται.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή