Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, επιδιδόμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι με έπαθλο την ευτυχία. Είναι ο σκοπός μας, η ευχή που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, το κίνητρο πίσω από τις επιλογές μας. Το κατά πόσο βέβαια επιτυγχάνουμε το στόχο μας ή όχι είναι...μεγάλη συζήτηση.
Σίγουρα κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα και άλλοι όχι και τόσο. Αυτό πάντως που φαίνεται από τις έρευνες που έχουν γίνει, είναι πως η Δανία είναι στην κορυφή των χωρών σε ό,τι αφορά τους δείκτες ευτυχίας του ΟΗΕ το 2012, το 2013 και το 2016 ενώ το 2015 ήρθε τρίτη.
Ίσως η ευτυχία τους να οφείλεται στο υψηλό επίπεδο διαβίωσης, τον οργανωμένο κρατικό μηχανισμό, το σύστημα πρόνοιας κλπ. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως όλα οφείλονται στο...Hygge (προφέρεται hoo-gah) που ως λέξη έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα και στις μέρες μας γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο αφού «ανακαλύφθηκε» από συγγραφείς που ασχολούνται με το ευ ζην. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Charlotte Abrahams με το βιβλίο Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way ή το The Little Book of Hygge, του Meik Wiking.
Τι είναι όμως αυτό το hygge; Ακριβής μετάφραση της κάπως αστείας αυτής λέξης δεν υπάρχει- αν φαίνεται να συνδέεται με την αγγλική λέξη hug δηλαδή αγκαλιά. Στην πραγματικότητα το hygge είναι μια κατάσταση.
Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού και είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά βρίσκονται οι κάτοικοι της Δανίας.
Πρακτικά έχει να κάνει με το να είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι να απολαύσουμε πράγματα. Είτε αυτό είναι ένα κέικ, χρόνος με φίλους και μέλη της οικογένειας και σίγουρα δεν έχει να κάνει με αγχωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να χαλαρώσουν και τσεκάρουν το mail της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ουσιαστικά εστιάζει στις μικρές απολαύσεις της ζωής που είναι προσιτές σε όλους μας αλλά συχνά τις αφήνουμε να μας προσπεράσουν, όπως αναφέρει η Τelegraph.
Για παράδειγμα μια στιγμή hygge είναι αυτή που απολαμβάνουμε μια κούπα καφέ, κακάο ή τσαγιού στη ζεστασιά του σπιτιού μας, ή τρώμε παγωτό σε ένα μαγαζί, η έξοδος με φίλους για φαγητό, το διάβασμα των κυριακάτικων εφημερίδων σε μια αναπαυτική πολυθρόνα. Οτιδήποτε που μας «γεμίζει» και μας φέρνει ευφορία και δεν σχετίζεται με πηγές άγχους.
Ειδικά ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας είναι ο ίδιος πυρήνας του hygge και αποτελεί προτεραιότητα σε όσους ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα δεν είναι καθόλου hygge να μιλάς κάποιος στο τηλέφωνο με έναν φίλο και παράλληλα να κάνει δουλειές στο σπίτι. Προτεραιότητα είναι να αφιερώσεις όλη σου την προσοχή στον φίλο σου. Ή στη hygge «φιλοσοφία» δεν πρέπει ποτέ να νιώθει κάποιος ενοχές επειδή κάθετε στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση, σκεπτόμενος πως θα έπρεπε να κάνει «κάτι». «Ήδη κάνεις κάτι. Κάνεις hygge-ing», λέει η Emily Robertson που έχει αναλάβει τη δημοσίευση του βιβλίου του Meik Wiking από τον εκδοτικό οίκο Penguin.
Στη «φιλοσοφία» του hygge όμως αναφέρεται στο βιβλίο της The Year of Living Danishly: Uncovering The Secrets of the World’s Happiest Country, και η Hellen Russell η οποία μετακόμισε από το Λονδίνο στη Δανία και σιγά – σιγά ακολούθησε τους ρυθμούς που «επιτάσσει».
«Άρχισα να παρατηρώ το hygge παντού. Είναι σύμφυτο με την κοινωνία της Δανίας- υπάρχουν κεριά που τρεμοπαίζουν, σπιτικά κέικ και φρεσκοκομμένος καφές σε κάθε σπίτι...Υπάρχει μια σύμπνοια και ένα υπέροχο συναίσθημα ότι είσαι εσύ με τον εαυτό σου» αναφέρει και καταλήγει:
«...η καλύτερη εξήγηση του hygge που έχω ακούσει είναι: η απουσία οτιδήποτε ενοχλητικού ή οτιδήποτε προκαλεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση».
Στο ερώτημα πως να ζήσεις σαν Δανός η ίδια απαντά: απολαύστε τα απλά πράγματα, φροντίστε να τρέφεστε σωστά, δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι σας, κάντε προτεραιότητά σας τους αγαπημένους σας (υπάρχει και η συμβουλή σχετικά με τις βροχερές μέρες με την ίδια να μας προτρέπει να απολαύσουμε μια μέρα στο σπίτι με τη συντροφιά ενός βιβλίου ή αγαπημένων μας αλλά στη Δανία σίγουρα αυτές οι μέρες είναι περισσότερες απ' όσες στην Ελλάδα).
Πηγές: Telegraph, Guardian, The Times