Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, μετά από 27 χρόνια στην εξουσία.
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε και επίσημα από την κυβέρνηση της χώρας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο ανακοίνωση της κυβέρνησης και της βουλής της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε τρεις διπλωματικές πηγές, ο Ουζμπέκος πρόεδρος, ηλικίας 78 ετών, είχε υποστεί εγκεφαλικό. Ο θάνατός του δημιουργεί θέμα διαδοχής, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα τον ακολουθήσει στην ηγεσία της χώρας της κεντρικής Ασίας.
Νωρίτερα, η ουζμπεκική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως η υγεία του Καρίμοφ, που ήταν στο νοσοκομείο από το Σάββατο, είχε επιδεινωθεί απότομα. Για αρκετές ώρες υπήρχε σύγχυση για τη μοίρα του, καθώς, παρά τις αναφορές πολλών ΜΜΕ, ο θάνατος δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα. Η κηδεία του θα γίνει στη Σαμαρκάνδη, από την οποία και κατάγεται.
Ο Καρίμοφ, γεννηθείς το 1938, είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις από τη Δύση και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του. Κυβερνούσε τη χώρα από το 1989, πρώτα ως επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος και μετά ως πρόεδρος της ανεξαρτητοποιημένης δημοκρατίας από το 1991. Στη χώρα δεν υπάρχει νόμιμη πολιτική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ελέγχονται από το κράτος. Αναφορά του ΟΗΕ έχει κάνει λόγο για «συστηματική» χρήση βασανιστηρίων. Ο ίδιος ο Καρίμοφ είχε δικαιολογήσει τις σκληρές πρακτικές του υποστηρίζοντας ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος από την ισλαμιστική τρομοκρατία στην, κυρίως μουσουλμανική, χώρα του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που έδωσε συλλυπητήρια, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενούς εθνοτικούς, πολιτισμικούς και γλωσσικούς δεσμούς.
Ο Καρίμοφ δεν έχει ορίσει διάδοχο, και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, από μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρξει αποσταθεροποίηση στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο συνορεύει με το Αφγανιστάν και έχει στοχοποιηθεί από ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Όσον αφορά στο ποιος θα τον διαδεχτεί, πιθανοί διάδοχοι είναι ο πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ και ο επόμενος στην ιεραρχία, Ρούσταμ Αζίμοφ. Σημαντικός ενδεχομένως να είναι ο ρόλος του επικεφαλής της υπηρεσίας Ασφαλείας, Ρούσταμ Ινογιάτοφ, και της νεότερης κόρης του Καρίμοφ, Λόλα Καρίμοβα – Τιλιάεβα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο Νιγκματίλα Γιούλντοσεφ, πρόεδρος της Άνω Βουλής, είναι να αναλάβει μετά τον θάνατο του προέδρου, και εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα μέσα σε τρεις μήνες. Ωστόσο, πολλοί είναι οι αναλυτές που δεν θεωρούν τον Γιούλντοσεφ σημαντικό «παίκτη».
Η θέση της χώρας απαιτεί η ηγεσία της να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ της Δύσης, της Ρωσίας και της Κίνας, που επιδιώκουν να αυξήσουν τις επιρροές τους στην πλούσια σε πόρους περιοχή της κεντρικής Ασίας. Επίσης, μια νέα ηγεσία θα έχει να αντιμετωπίσει και τις εντάσεις με τις γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν σχετικά με συνοριακές διαφορές και την χρήση κοινών πόρων όπως το νερό.