Οι αιωνόβιοι, ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε μια περιοχή κοντά στο Σαλέρνο στη νότια Ιταλία, αποκάλυψαν σήμερα ένα μέρος του μυστικού τους: σε σύγκριση με τους κοινούς θνητούς, στον οργανισμό τους σχεδόν απουσιάζει ένας αιματολογικός δείκτης.
Με 81 αιωνόβιους από τον Σεπτέμβριο, μεταξύ περίπου 700 κατοίκων, το χωριό Ντ' Ατσάρολι κίνησε την περιέργεια Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι πέρασαν πολλούς μήνες στο Τσιλέντο, μια περιφέρεια ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά νότια του Σαλέρνο, στην Καμπανία, για να αποκαλύψουν το μυστικό αυτής της εξαιρετικής μακροβιότητας.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, με τη βοήθεια συναδέλφων τους του πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, έφθασαν την άνοιξη για να μελετήσουν το μυστήριο αυτών των ανθρώπων που ξεγελούν τον θάνατο και σήμερα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους.
Η προδιάθεση αυτών των αιωνόβιων να μην υποφέρουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, εξηγείται από το γεγονός ότι ένας βιολογικός δείκτης έχει περιέργως μικρή παρουσία στον οργανισμό τους. Πρόκειται για ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που ονομάζεται αδρενομεδουλίνη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αυτοί οι Αμερικανοί και Ιταλοί ερευνητές.
Αυτός ο αιματολογικός δείκτης είναι παρών «πολύ λιγότερο στα υποκείμενα που μελετήθηκαν και φαίνεται ότι το γεγονός αυτό δρα ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, ευνοώντας τη βέλτιστη ανάπτυξη της μικροκυκλοφορίας», δηλαδή της κυκλοφορίας του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης «μεταβολίτες (μικρά μόρια) παρόντες στον οργανισμό τους που μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και την καλή υγεία των αιωνόβιων του Τσιλέντο», προστίθεται στο κείμενο αυτό, στο οποίο δεν διευκρινίζεται για ποια μόρια πρόκειται.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να παρατείνουν αυτή την πιλοτική έρευνα και να επεκτείνουν τις έρευνές τους, μεταξύ άλλων και μέσω μιας εκστρατείας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Εκτός από προωθημένες αιματολογικές αναλύσεις (DNA, μεταβολισμός κλπ.), οι ερευνητές προχώρησαν σε καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλαν Σ. Μέιζελ, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο.
Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για τη διατροφή, την περίφημη μεσογειακή δίαιτα η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρέσκα προϊόντα, αλλά και για τη γενετική. Οι αιωνόβιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα γονίδιο που αντλεί ευεργετικά αποτελέσματα από ορισμένα προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, «όπως για παράδειγμα το δεντρολίβανο, που βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου», είχε εξηγήσει ο καθηγητής Μέιζελ.
Οι αιωνόβιοι του Τσιλέντο εξακολουθούν όλοι να έχουν κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το ψάρεμα, το περπάτημα σ' αυτή την απόκρημνη περιοχή ή ακόμη απλώς τη συντήρηση του περιβολιού τους, κάτι που αποτελεί άλλο σοβαρό αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.