Η Bayer AG ανέβασε την προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto Co., με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσού στον χώρο των σπόρων και των εντομοκτόνων, αν και η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι το υψηλότατο αυτό τίμημα βασίζεται στην επίτευξη μιας «διαπραγματευθείσας συναλλαγής», σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλα διεθνή ΜΜΕ.
Η Bayer, η οποία διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τη Monsanto από τα μέσα Μαΐου, ανέφερε ότι προτίθεται να πληρώσει 127,50 ευρώ τη μετοχή για την εταιρεία – γίγαντα της βιοτεχνολογίας από στο Σεντ Λούις (ΗΠΑ), ανεβάζοντας την προσφορά από τα 125 δολάρια ανά μετοχή. Η προσφορά αυτή συνολικά ανεβάζει την αξία της Monsanto πάνω από τα 65 δισ., περιλαμβανομένου του χρέους.
Η Monsanto επιβεβαίωσε την υποβολή της προσφοράς, και χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τη Bayer εποικοδομητικές. «Η Monsanto συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις καθώς αξιολογεί την πρόταση, καθώς και προτάσεις από άλλες πλευρές και άλλες στρατηγικές εναλλακτικές» δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.
Στελέχη του φαρμακευτικού κολοσσού έχουν πει ότι η απόκτηση της Monsanto, του μεγαλύτερου προμηθευτή σπόρων και γονιδίων στον κόσμο, θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσό με πολύ ισχυρή θέση στα εντομοκτόνα.
Σημειώνεται πως η Monsanto εξετάζει την προσφορά καθώς τα κέρδη της δέχονται πιέσεις λόγω της κατάστασης της αγροτικής οικονομίας γενικότερα, καθώς η μεγάλη παραγωγή έχει προκαλέσει πτώση των τιμών, οπότε και οι αγρότες στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο μειώνουν τα έξοδά τους.
Η αμερικανική εταιρεία είναι κυρίως γνωστή για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους για καλλιέργειες, περιλαμβανομένων σπόρων καλαμποκιού, βαμβακιού, σόγιας, ζαχαροκάλαμων κ.α. Οι σπόροι αυτοί έχουν δεχτεί πολλές επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις,
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το BBC, μια τέτοια εξαγορά πιθανώς να έθετε ζητήματα ανταγωνισμού, λόγω του τεραστίου μεγέθους που θα είχε η εταιρεία που θα προέκυπτε και του επιπέδου ελέγχου στην αγορά σπόρων που θα μπορούσε να ασκήσει σε τιμές και προσφερόμενες επιλογές προϊόντων.
Σημειώνεται πως το «παιχνίδι» στον χώρο είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς, σύμφωνα με τον Guardian, νωρίτερα μέσα στο έτος η κινεζική κρατική ChemChina συμφώνησε στην εξαγορά της ελβετικής Syngenta (εντομοκτόνα) για 43 δισ. δολάρια, αφού η δεύτερη είχε απορρίψει προσεγγίσεις της Monsanto. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της συγχώνευσης των Dow Chemical Co και DuPont.