Ξέρετε γιατί «πετάει» το μάτι μας και πότε πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό; (και όχι δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάποιον)

Ξέρετε γιατί «πετάει» το μάτι μας και πότε πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό; (και όχι δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάποιον)
Argentina, Buenos Aires, young woman's eye behind plants
Argentina, Buenos Aires, young woman's eye behind plants
WIN-Initiative via Getty Images

Ο σύσπαση του βλεφάρου, στην οποίο συνήθως αναφερόμαστε ως «πέταγμα» ή «πετάρισμα» του ματιού, είναι ένα συχνό φαινόμενο, αρκετά ενοχλητικό άλλα συνήθως έρχεται και φεύγει χωρίς να του δίνουμε και πολύ σημασία. Συνήθως αρκεί να τρίψουμε το μάτι μας για να περάσει.

Υπάρχουν όμως και φορές που αυτό του τρεμούλιασμα επιμένει ή επαναλαμβάνεται σε σύντομο χρόνο τότε και αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:

  • Η μεγάλη κατανάλωση καφεϊνης, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Υόρκης του Καναδά η συγκεκριμένη ουσία την αποδέσμευση των διεγερτικών διαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και ο νοραδρεναλίνη. Πρακτικά ο καφές ως διεγερτικό αυξάνει τις αντιδράσεις των μυών και των νεύρων και εξαιτίας αυτού μπορεί να «πεταρίζει» το μάτι μας.
  • Επίσης, εκτιμάται πως μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου αν και οι ακριβείς λόγοι δεν είναι τόσο ξεκάθαροι. Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας, Wayne Cornblath, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ «Η έρευνα έχει δείξει πως υπάρχει μια σύνδεση και επίσης γνωρίζουμε πως εάν κοιμόμαστε περισσότερο, βοηθάει». Το ίδιο ισχύει για τους μυϊκούς σπασμούς γενικότερα, που είναι επίσης αρκετά συχνοί αλλά για τους οποίους οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Όπως τονίζει δε ο καθηγητής, υπάρχουν πχ αναφορές πως υπάρχει κάποια σύνδεση των σπασμών με τις χαμηλές τιμές καλίου ή την αφυδάτωση, αλλά δεν υπάρχου ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία».
  • Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι το άγχος όπως δηλώνει η δρ. Rebecca Taylor από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Όπως εξηγεί, όταν είμαστε εξαντλημένοι, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη επινεφρίνη και έτσι αυξάνει το επίπεδο της μυικής διέγερσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εκδηλωθεί ως μυική σύσπαση ή σπασμός, όπως συμβαίνει και στο μάτι μας.

Άλλες έρευνες όμως αναφέρονται και σε άλλες πιθανές αιτίες όπως: η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η έκθεση σε πολύ δυνατό φως, η κόπωση, ο ερεθισμός της οφθαλμικής επιφάνειας ή του εσωτερικού του βλεφάρου, η σωματική άσκηση, ή και ο αέρας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η αϋπνία και το άγχος επιμένουν μπορεί να επιμείνει και το «πέταγμα» του ματιού και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε ένα...botox και με αυτό τον τρόπο θα «αποκοπεί» η σύνδεση μεταξύ των μυών και των νεύρων.

Τονίζεται όμως πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, άλλοι σπασμοί στο πρόσωπο όπως σε άλλα σημεία του προσώπου ή στο λαιμό κλπ ή όταν παρατηρείτε πως το μάτι σας κλείνει χωρίς να το θέλετε ή ανοιγοκλείνει ακούσια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.

Δημοφιλή