Το ΔΝΤ δεν θα εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα ειδικό συμβουλευτικό ρόλο, περιορισμένων αρμοδιοτήτων, που θα το κρατά στο «τραπέζι», ανέφεραν δύο «ανώτερες» πηγές με άμεση γνώση επί των προτάσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το Ταμείο έχει απογοητευτεί από τη συνεχή ευρωπαϊκή αντίσταση στην ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα και πλέον είναι σε συνομιλίες για να αποδεχτεί έναν νέο ρόλο, που θα του επέτρεψε να παίξει ρόλο με περιορισμένη «επισημότητα», σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα είναι υπό αυστηρές συνθήκες...με αυτόν τον τρόπο η Λαγκάρντ θα μπορεί να πάει στο συμβούλιο και να πει ότι “δεν παραβιάζω τους κανόνες μας” και ο Σόιμπλε, που η κυβέρνησή του θα βρεθεί ενώπιον εκλογών το επόμενο φθινόπωρο, θα μπορεί να πει “είδατε, το ΔΝΤ συμμετέχει”» είπε μία πηγή.
«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι μόνο τεχνική βοήθεια, θα έχουν μόνο ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για την Ελλάδα» είπε δεύτερη πηγή. «Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα κατέστησαν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα. Θα παραμείνουν στην τρόικα και θα είναι στις συνομιλίες» πρόσθεσε.
Η ακριβής φύση αυτού του ρόλου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά θα έχει περισσότερες δυνάμεις από ό,τι σε απλό ρόλο συμβούλου, και θα έχει πχ τη δυνατότητα να καταρτίζει προτάσεις για συμφωνίες και να διαπραγματεύεται πάνω σε έγγραφα, σε συντονισμό και τις πλευρές της Ελλάδας και της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:Κοινή πρόταση ΔΝΤ-ΕΕ για το χρέος
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πως οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα, συμπληρώνοντας πως για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά, πρέπει αυτό να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο.
Σύμφωνα με τη DW, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς απομείωση του χρέους, κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών».
«Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή, το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται», σημείωσε το εν λόγω στέλεχος και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.