Συνάντηση στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο των διεργασιών της συνόδου του ΔΝΤ είχαν οι εκπρόσωποι των ESM, ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να άρουν το αδιέξοδο από τις διαφωνίες των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το Euro2day.gr και το πρακτορείο ΜΝΙ, στη συνάντηση των τεσσάρων συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ.
Η συνάντηση έγινε το Σάββατο το πρωί και συμμετείχαν οι Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM.
Χρέος: «Είχαμε πολιτικό αδιέξοδο»
Όσον αφορά στο χρέος και την διαχείρισή του, η οποία συνδέεται και άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ, «είχαμε πολιτικό αδιέξοδο», ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ, με γνώση των αποτελεσμάτων της εν λόγω συνάντησης.
Η εν λόγω συνάντηση κρατήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών ακριβώς γιατί έπρεπε να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειες τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για πολιτική συζήτηση η οποία προς το παρόν απεφεύχθη κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα ρεπορτάζ για συμμετοχή του ΔΝΤ και παραμονή ως τεχνικός σύμβουλος δεν είναι νέα. Συζητούνται εδώ και καιρό, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμα.
Ο λόγος που ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ, συνεχίζει το ρεπορτάζ, είναι κυρίως γιατί ο κ. Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018 κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία.
Εάν το Ταμείο μείνει στο πρόγραμμα έστω και με αυξημένες αρμοδιότητες συμβούλου μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη –κατά τον κ. Τόμσεν– ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική λύση για το χρέος που επιθυμεί το ΔΝΤ.
Η σκληρή στάση στη δεύτερη αξιολόγηση
Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, στη συνάντηση στην Ουάσινγκτον υπήρξε ομοφωνία: Η στάση παραμένει σκληρή και ενιαία, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και ρεαλιστικό deadline για την ολοκλήρωση της είναι οι αρχές του 2017 παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.