Το 52% των θετικών εντυπώσεων κέρδισε η υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον στο τρίτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ.
Η τηλεμαχία ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο στάδιο του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας και διήρκεσε 90 λεπτά. Η διαδικασία είχε χωριστεί σε έξι ενότητες των 15 λεπτών η κάθε μία και συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος του Fox News Κρις Ουάλας, ο οποίος ζήτησε από το κοινό να αποφύγει τα χειροκροτήματα. Ο ίδιος είχε επιλέξει θέματα που αφορούσαν στο χρέος, τη μετανάστευση, την οικονομία, τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο, hot spot για μετανάστες στο εξωτερικό και προεδρική ικανότητα.
Τα κυριότερα σημεία:
- Η Κλίντον δήλωσε ότι η ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ θα έρθει από την οικονομική αναβάθμιση της μεσαίας τάξης. Διέψευσε ότι οι προτάσεις της θα αυξήσουν το έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας.
- Σε μια δήλωση που δεν θα περίμενε κανείς, ο Τραμπ είπε ότι α κάνει περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς και τους Λατινοαμερικανούς «που η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να κάνει σε 10 ζωές». Ακόμα, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε ότι η Κλίντον συγκεντρώνει χρήματα από τους ανθρώπους, που θέλει να έχει υπό τον έλεγχό της.
- Η Κλίντον τόνισε ότι δε θα επιτρέψει την εγκατάσταση προσφύγων στις ΗΠΑ, χωρίς αυτοί να έχουν ελεγχθεί υγειονομικά.
- Ο Τραμπ για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, αφήνοντας έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να το αμφισβητήσει. Η κόρη του, Ιβάνκα, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο πατέρας της θα αποδεχτεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
- Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα μπορούσε να σώσει ζωές και να επιταχύνει τον τερματισμό της πολεμικής διαμάχης. Αυτό όμως θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και συζητήσεις με τη Ρωσία και τη Συρία.
- O Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες σε αρκετές περιπτώσεις συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση που ο Άσαντ παραιτηθεί, τότε, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους αντάρτες στη Συρία, αλλά δε γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί.
- Ο μεγιστάνας συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έκαναν δυνατό το Ιράν, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Άσαντ είναι πιο σκληρός κι έξυπνος από την Κλίντον και τον Ομπάμα. Ακόμα, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι, είναι σε μεγάλο βαθμό, λάθος της Κλίντον.
- Απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον της, η Κλίντον είπε ότι ο Τραμπ «βλέπει πάντοτε μια συνωμοσία» και υποστήριξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο τις Ρωσίας, στις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
H πιθανή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε, όπως προαναφέραμε, ότι μπορεί να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Το σχόλιό του ότι δεν ανακοινώνει τη στάση που θα κρατήσει μετά τις εκλογές, θέλοντας να τους κρατήσει «τους πάντες σε αγωνία», αποτελεί ανοιχτή πρόκληση κατά του πλαισίου λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πρώτα σχόλια πολιτικών αναλυτών και σχολιαστών.
Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με την Κλίντον ο συντονιστής της συζήτησης Κρις Ουάλας ρώτησε τον Τραμπ εάν η στάση του σημαίνει ότι δε θα συναινέσει σε μια ομαλή παράδοση της εξουσίας, μετά τις προεδρικές εκλογές.
«Αυτό που λέω είναι ότι θα σας πω, όταν έρθει η ώρα. Θα σας κρατήσω σε αγωνία, εντάξει;», απάντησε ο Τραμπ.
Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την απάντηση του Τραμπ «τρομακτική». «Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία μας», είπε. «Το κράτος μας λειτουργεί για 240 χρόνια. Διεξάγουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Δεχόμαστε τα αποτελέσματα, ακόμα κι όταν δεν μας αρέσουν. Κι αυτό είναι ακριβώς που αναμένουμε από κάποιον που συμμετέχει σε μία προεκλογική συζήτηση στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», τόνισε η ίδια.
Στην αναφερόμενη τηλεοπτική αντιπαράθεση για πρώτη φορά το ενδιαφέρον κινήθηκε περισσότερο γύρω από πολιτικά θέματα και λιγότερο γύρω από ζητήματα χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι να χάνουν τις ευκαιρίες για εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις.
Ο 70χρονος Τραμπ χαρακτήρισε την Κλίντον «ελεεινή γυναίκα», καταγγέλλοντας την προεκλογική της εκστρατεία ότι ενορχήστρωσε μια σειρά καταγγελιών από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο ίδιος της παρενόχλησε σεξουαλικά, ενώ τόνισε ότι τόσο η Κλίντον, αλλά και πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκονται πίσω από προσπάθεια αποσυντονισμού των προεκλογικών του συγκεντρώσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ίδρυμα Κλίντον είναι μία εγκληματική επιχείρηση και ως συνέπεια, δε θα έπρεπε να έχει επιτραπεί στην Κλίντον, η συμμετοχή της στην διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η 68χρονη Κλίντον κατήγγειλε τον Τραμπ ότι υποστηρίζει τη βία, μειώνει τις γυναίκες, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ.
Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει επίσης υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε αδίκως δεν έχει κερδίσει ένα βραβείο Emmy από την αμερικανική τηλεόραση. «Θα έπρεπε να το είχα πάρει», απάντησε ο Τραμπ.
(Mε επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)