Σε μια εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση προχώρησε η Άγκυρα θέτοντας υπό κράτηση τους δύο πρoέδρους του φιλοκουρδικού, κόμματος HDP και 10 ακόμη βουλευτών, από τους συνολικά 55 που το εκπροσωπούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Όλες στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών των διωκτικών αρχών για υποθέσεις «τρομοκρατίας». Η κίνηση αυτή βέβαια αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας- ήδη σημειώθηκε φονική έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ, προπύργιο του κουρδικού πληθυσμού της χώρας- αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Εν τω μεταξύ λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές διέταξαν την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν αναμονή της δίκης τους, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, αφού προηγουμένως είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.
Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπροέδρων του HDP, καθώς και τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την περασμένη νύκτα. Οι ενέργειες αυτές των τουρκικών αρχών καταδικάσθηκαν από την ΕΕ, Ευρωπαίους ηγέτες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι προθέσεις του καθεστώτος βέβαια να γονατίσουν και πολιτικά το κουρδικό κίνημα, ήταν εμφανείς από τη στιγμή που στο τουρκικό κοινοβούλιο πέρασε νόμος που επέτρεπε, σχεδόν φωτογραφικά, την άρση ασυλίας βουλευτών και φυσικά από όταν ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν συνέδεε ευθέως το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών με το εκτός νόμου ΡΚΚ και τις πρόσφατες τρομοκρατικέ επιθέσεις στη χώρα. Των δε συλλήψεων της ηγεσίας του κόμματος και βουλευτών αυτού, είχαν προηγηθεί μαζικές συλλήψεις Κούρδων Δημάρχων σε περιοχές της Αν.Τουρκίας.
Άνδρες της αντιτρομικρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας, σε μια ευρεία και καλά συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ αλλα και 10 ακόμη βουλευτές των περιφερειών της Άγκυρας, του Ντιγιάρμπακιρ, του Σιρνάκ, του Χακαρι και του Μαρντίν.
Σύμφωνα δε με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν διαταγές προσαγωγής και κράτησης για συνολικά 13 βουλευτές αλλά συνελήφθησαν 12 με τον τελευταίο μάλιστα να συλλαμβάνεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που κρατούνται από αργά το βράδυ της Πέμπτης.
«Οι συλλήψεις δεν έχουν καμία νομική βάση, πρόκειται καθαρά για μια πολιτική επιχείρηση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος. Οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν. Το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει "δημοκρατική αντίδραση" στις συλλήψεις, δήλωσε ο Μπιλγκέν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος.
Η πρώτη δε αντίδραση από την ΕΕ ήρθε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι και μέσω twitter. Όπως έγραψε στην ανάρτησή της; «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συλλήψεις του Σ. Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP».
Έφοδοι σε σπίτια και τα γραφεία του κόμματος
Όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου του Εισαγγελέα στο Ντιγιάρμπακιρ η κράτηση των βουλευτών του κόμματος και τα εντάλματα έρευνας στις οικίες τους, αποφασίστηκε καθώς υπάρχουν «ισχυρές υποψίες που βασίζονται σε εξίσου ισχυρές αποδείξεις» για την πιθανή εμπλοκή τους σε υπό διερεύνηση υποθέσεις τρομοκρατίας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με κατηγορίες περί «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατική προπαγάνδα».
Η δε κράτηση των βουλευτών, φαίνεται πως αποφασίστηκε μετά την «άρνησή» τους να καταθέσουν σχετικά με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Ντεμιρτάς και Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο πρώτος σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πόρτα του σπιτιού του στο Ντιγιαρμπακίρ, για να τον συλλάβουν.
Έφοδος όμως έγινε και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας ενώ σε πλάνα που προβλήθηκαν στην τουρκική τηλεόραση εμφανίζονται στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με άνρδες της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να προσεγγίσει τα αποκλεισμένα από την αστυνομία γραφεία του κόμματος.
Όπως και σε άλλες ανάλογες επιχειρήσεις έχουν αναφερθεί δυσκολίες πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter αλλά και στην εφαρμογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp.
Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.
Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Συλλήψεις κούρδων Δημάρχων
Μόλις πριν από περίπου 10 μέρες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τις δημάρχους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τις Γκουλτάν Κισανάκ, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου πριν από την εκλογή της στο ανώτατο αξίωμα της πόλης, και την Φιράτ Ανλί οι οποίες κατηγορούνται για εμπλοκή σε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο η Τουρκία όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους -οι κάτοικοι των οποίων στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι- προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων για φερόμενες σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Τον δε Μάρτιο το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, κεκλεισμένων των θυρών, το επίμαχο νομοσχέδιο για τροποποίηση του συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η άρση της ασυλίας βουλευτών, γεγονός που εξ αρχής είχε ερμηνευθεί ως πολιτική μεθόδευση με στόχο το καθεστώς να «τελειώσει» το ΗDP. Η σχετική απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία 376 βουλευτών σε σύνολο 550. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερντογάν είχαν άλλωστε φροντίσει να χτίσουν τις απαραίτητες συμμαίες και προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Η δε συζήτηση του νομοσχεδίου είχε μετατρέψει το τουρκικό Κοινοβούλιο σε ριγκ με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού ΗDP να έρχονται στα χέρια.