Σε μια αμφίσημη δήλωση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με τα σχολικά γεύματα. Ο δεξιός πολιτικός τόνισε ότι οι μαθητές που δεν τρώνε χοιρινό για θρησκευτικούς λόγους, όπως οι μουσουλμάνοι, θα πρέπει να μπορούν να ζητούν διπλή μερίδα πατάτες.
«Αν η οικογένεια ενός μικρού δεν τρώει χοιρινό και στο μενού της σχολικής καντίνας περιλαμβάνονται ζαμπόν και τηγανιτές πατάτες, τότε ο μαθητής παραλείπει το ζαμπόν και τρώει διπλή μερίδα πατάτες. Σε μια δημοκρατία ισχύει ο ίδιος κανόνας και το ίδιο μενού για όλους», είπε, προκαλώντας ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του.
Με μια πρώτη ματιά, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να μετριάζει τις απόψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων στον δημόσιο βίο, την στιγμή που οι αναλυτές αναμένουν μια πιο σκληρή στάση από το δεξιό μέτωπο ενόψει των εκλογών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη της θέσης των περισσοτέρων δεξιών πολιτικών στη Γαλλία να μην αλλάξει το μενού στις σχολικές καντίνες, ώστε να μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τρόφιμα και οι μουσουλμάνοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν την προτροπή του να φάνε οι μαθητές «περισσότερες πατάτες» με την φράση που έχει αποδοθεί (λανθασμένα) στην Μαρία Αντουανέτα «ας φάνε παντεσπάνι».
Πριν από ένα χρόνο, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο για το πως τα σχολικά γεύματα στη Γαλλία έχουν προκαλέσει διχασμό. Διαδηλωτές ζητούσαν να αλλάξει το μενού με τα σχολικά γεύματα, είτε αποκλείοντας το χοιρινό κρέας, είτε προσθέτοντας και άλλες εναλλακτικές κρέατος, ώστε να μπορούν να τρέφονται πλήρως και οι μουσουλμάνοι μαθητές. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κρατούσε και συνεχίζει να κρατά αυστηρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επομένως η δήλωση του Σαρκοζί για «περισσότερες πατάτες» δεν αποτελεί απαραίτητα μια στροφή προς μια πιο συγκαταβατική πολιτική στο θέμα των σχολικών γευμάτων.
Ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανταγωνιστεί την Λεπέν σε σκληρότητα σε θέματα όπως η μετανάστευση και η παρουσία των μουσουλμάνων στον δημόσιο βίο. Υπενθυμίζουμε ότι η απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία εφαρμόστηκε μετά από πρόταση του Σαρκοζί το 2009.