Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, το οποίο υιοθέτησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου αναλύθηκαν αυτά τα μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες.
Τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν μείωση του χρέους κατά περίπου 20% του ΑΕΠ έως το 2060 ή, σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά 45 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
- Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως και τα 32,5 έτη
- Την άρση των κλιμακούμενων των περιθωρίων επιτοκίων που αντιστοιχούν στις 200 μονάδες βάσης σε σχέση με την εξαγορά χρέους του β' ελληνικού προγράμματος για το 2017.
- Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής όσο οι αγορές επιτρέπουν τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους για χώρες που μετείχαν προηγουμένως σε προγράμματα. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοσθεί μέσω: i) ανταλλαγής τίτλων ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα ii) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές iii)την εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ το πρώτο μέτρο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή και οι δόσεις θα είναι πιο μικρές. Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση. Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Σύμφωνα δε με τον κ. Νταίσελμπλουμ, μετά το τέλος του πρόγραμμα το 2018, θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τότε θα ληφθεί τελική απόφαση για ελάφρυνση.
Έγινε αρκετή πρόοδος και οι ομάδες μας είναι κοντά σε μια τεχνική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με την τεχνική συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Και όπως είπε δεν αναμένεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα το τρέχον έτος, αλλά τον Ιανουάριο του 2017. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση του ΔΝΤ για το εάν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, γιατί είναι απαραίτητο να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Πλεονάσματα
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 θα μείνει στο 3,5% και θα ξαναδούμε αργότερα την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σύμφωνα πάντως με την επίσημη ανακοίνωση, για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις. Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Τονίζεται επίσης ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της ΕΕ». Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εθνική επιτυχία τις αποφάσεις
Εθνική επιτυχία χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι οποίες θα αποφέρουν όπως τόνιζαν μείωση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5% γεγονός εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.
«Αποτελεί Εθνική επιτυχία», σχολίαζαν, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση στάθηκε το ύψος των περιστάσεων. Σταθερή στάση απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά».
Τσακαλώτος: Το 2018 κλείνει το χάσμα
«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σαπέν: Εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν το τέλος του χρόνου. Ανέφερε μάλιστα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.