Μπορεί το Γ' Ράιχ να τελείωσε το 1945, με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, ωστόσο νέα έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης ασχολείται με το κατά πόσον υψηλόβαθμοι Ναζί αξιωματούχοι παρέμειναν στον μηχανισμό της γερμανικής κυβέρνησης και μετά την παράδοση, δουλεύοντας πάνω σε σκοτεινά σχέδια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, τo 1957 μέχρι και το 77% των ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας. «Δεν περιμέναμε το ποσοστό να είναι τόσο υψηλό» είπε ο Κριστόφ Σάφερλινγκ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, ο οποίος εξέτασε πολλά έγγραφα σχετικά με αξιωματούχους του υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η έρευνα θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει ως το 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today. Το 1/4 αυτού του ποσού θα πάει στη διερεύνηση της πιθανής ναζιστικής επιρροής στη γερμανική καγκελαρία. Οι ερευνητές θέλουν να ρίξουν φως στις προσωπικές σχέσεις και διασυνδέσεις μεταξύ της καγκελαρίας, των ομοσπονδιακών υπουργείων και των περιφερειακών αρχών, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Ειδικότερα, η νέα έρευνα εξετάζει τον ρόλο που έπαιξε ο Χανς Γκλόμπκε, προσωπάρχης του καγκελαρίου της Δ. Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ (1953-1963) μετά τον πόλεμο. Ο Αντενάουερ κατά τη ναζιστική περίοδο εργαζόταν ως υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, και πολλοί θεωρούν ότι επεδίωξε οι σχέσεις της Δυτικής Γερμανίας με τις ΗΠΑ να βρεθούν σε σημείο που θα ωθούσε προς τη σύγκρουση της Δύσης με το ΝΑΤΟ.
Προϊστάμενοι του Γκλόμπκε κατά την περίοδο ήταν ο Βίλχελμ Φρικ, ο Ναζί υπουργός Εσωτερικών ο οποίος το 1946 εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου, καθώς και ο Χάινριχ Χίμλερ, επικεφαλής των SS. Μετά το 1945, ο Γκλόμπκε αρνήθηκε ότι ήταν πιστός Ναζί, ισχυριζόμενος πως είχε μπει στο NSDAP για λόγους καριέρας μόνο. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι το 1932, δύο μήνες πριν ο Χίτλερ αναλάβει την εξουσία, ο Γκλόμπκε συνέγραψε μια σειρά κανόνων που έκαναν τη ζωή δυσκολότερη στην Πρωσία για τους Γερμανούς εβραϊκής καταγωγής.
Δεδομένου του ότι ο Γκλόμπκε ήταν υπεύθυνος όσον αφορά στην πολιτική προσλήψεων του Αντενάουερ, η έρευνα θα ασχοληθεί και με αυτούς που ανέλαβαν πόστα στην κυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διερευνηθεί και ο ίδιος ο Αντενάουερ, επί μακρόν δήμαρχος της Κολωνίας επί Χίτλερ.