Η 2η αναθεώρηση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής εγκρίθηκε σήμερα, Τρίτη, κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της Φυλής να ακυρωθεί η διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, μετά την αποψινή ψήφισή του, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κλείσιμο της χωματερής, ενώ αυξάνονται και οι ευθύνες του δήμου στην διαχείρισή τους.
Ειδικότερα, η διαδικασία της έγκρισης έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς μικροομάδες κατοίκων της Φυλής εμπόδισαν την εξέλιξη της διαδικασίας καθ’ ότι εφοδιασμένοι με πανό και μεγάφωνα, δεν επέτρεπαν να μιλήσει κανένας, ενώ δεν αποδέχθηκαν και την πρόταση του προέδρου να τοποθετηθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος τους από το βήμα.
Κατόπιν τούτων, ακολούθησε πολύωρη διακοπή και εφ’ όσον δεν διαφαινόταν πρόθεση αποχώρησης τους, η περιφερειακή αρχή σε συνεννόηση με τις παρατάξεις προχώρησαν στην ψήφιση της εισήγησης για τον ΠΕΣΔΑ, η οποία είχε αποσταλεί σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους από την περασμένη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρευρίσκονταν αρκετοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων με κοινή άποψη, την οποία εξάλλου συνόψισε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Νίκος Σαράντης και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση για την έγκριση της ΣΜΠΕ επι του ΠΕΣΔΑ. Τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης δήμων στη «μάχη της ενημέρωσης» για την ευαισθητοποίηση των και πολιτών, ώστε να ενταχθούμε όλοι ενεργά στη νέα πραγματικότητα».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, αναφερόμενους στους «διαδηλωτές», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «έχουν τις εξής δύο επιλογές: Είτε να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να συνδράμουν στο πλαίσιο του νέου ΠΕΣΔΑ, είτε να γίνουν βαρίδια στην δύσκολη αυτή προσπάθεια που ξεκινά η περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως αποτελεί και την μοναδική ευκαιρία για όλους και κυρίως για την Φυλή, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Λίγες ώρες αργότερα, στο ιστολόγιο του δήμου αναρτήθηκε το εξής κείμενο, το οποίο υπογράφει ο Θάνος Μπιζάς:
«Την μάχη του ΠΕΣΔΑ την χάσαμε. Σήμερα το απόγευμα το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα εγκρίνει το νέο περιφερειακό σχέδιο.
Τις επόμενες μέρες το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ ασφαλώς θα κάνουν με συλλογικό τρόπο την αποτίμηση του αγώνα που δώσαμε και θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα.
Προσωπικά αισθάνομαι την υποχρέωση να πω δυο κουβέντες για αυτόν το αγώνα λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο αγώνας δόθηκε με καθαρή συνείδηση και με μεγάλη δόση αποκοτιάς.
Ξέραμε πως είμαστε λίγοι και το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να είμαστε ακόμα λιγότεροι γιατί οι ήττες εκτός όλων των άλλων φέρνουν και απογοήτευση .
Μπήκαμε σε μια σκληρή μάχη με κάτι λιανοντούφεκα σαν το antilogos. 15 , όταν οι «απέναντι» διέθεταν πυρηνικά όπλα.
Δώσαμε μια μάχη χωρίς να διαθέτουμε κομματικούς και αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε υπουργικά γραφεία , χωρίς να διαθέτουμε οργανωμένα γραφεία τύπου και χωρίς να έχουμε διαύλους σε πρακτορεία ειδήσεων .
Δεν διαθέταμε εμείς περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες, δεν είχαμε «πρόθυμους» δημάρχους , δεν είχαμε επαγγελματίες μελετητές και επιστημονικούς συνεργάτες.
Ότι καταφέραμε το καταφέραμε με πάρα πολύ κόπο και με τεράστια επιμονή.
Το χειρότερο ήταν πως είχαμε πόλεμο από παντού. Όχι μόνο από τους σκουπιδοεργολάβους που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ και δεν θέλουν να «χαθεί» η Φυλή. Είχαμε πόλεμο και από κόλπους του κόμματος και της περιφερειακής παράταξης , πόλεμο από κάποιους «πρόθυμους» στην Φυλή , πόλεμο από κάτι θλιβερά υπηρεσιακά στελέχη του ΕΔΣΝΑ ,πόλεμο και από το σύνολο της εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς γιατί η δράση μας αποκάλυψε την κινηματική τους γύμνια.
Γίναμε για τους Σπαρτιάτες είλωτες και για τους είλωτες Σπαρτιάτες που έλεγε και ο Άρης Αλεξάνδρου.
Την μάχη του ΠΕΣΔΑ την χάσαμε όμως η μάχη της Φυλής θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Στην Φυλή μια καινούργια γενιά αγωνιστών είναι ήδη έτοιμη να σηκώσει το βάρος του αγώνα και αυτή η νέα γενιά αγωνιστών θα τα καταφέρει».
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΠΕΣΔΑ
Συνοπτικά τα βασικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο νέο ΠΕΣΔΑ προσδιορίζοντας και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων είναι:
-Η κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση, τόσο στο στάδιο σχεδιασμού, όσο και στην υλοποίηση των δράσεων με ευθύνη και δράση από κάθε πολίτη, στην αρχή ότι η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί «από πολλούς λίγα και όχι από λίγους πολλά». Το ερώτημα που θέτει ο νέος σχεδιασμός είναι «πώς θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα» και όχι «πού θα τα μεταφέρουμε», ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος και το ΕΣΔΑ, ο εθνικός σχεδιασμός.
-Η υποχρέωση για τοπικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμων και ταυτόχρονα ο ορισμός ότι το 52% των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) θα διαχειρίζονται με διαλογή στη πηγή σε τοπικό επίπεδο με ευθύνη των δήμων, εξασφαλίζοντας άμεσα την αποκέντρωση στη διαχείριση.
-Η αμφισβήτηση έως και κατάργηση του όρου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων» (ΟΕΔΑ). Οι μονάδες επεξεργασίας διαχωρίζονται από τους χώρους τελικής διάθεσης, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται και εγκαθίστανται σε όλη την Αττική. Μπαίνουν οι βάσεις για να πάψει οριστικά να λειτουργεί η χωματερή της Φυλής - «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
-Η αξιοποίηση των εξοφλημένων λατομείων-μεταλλείων, (η Αττική διαθέτει 154), τόσο για χώρους εγκατάστασης πράσινων σημείων, μικτά επικίνδυνα απόβλητα (ΜΕΑ) και μονάδων βιοαποβλήτων, όσο και για χώρους τελικής διάθεσης.
- Η υιοθέτηση μαζί με την αρχή της αποκέντρωσης και την αρχή της εγγύτητας για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης (ιδίως ΜΕΑ και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων), έτσι ώστε στην πράξη να απαιτούνται ελάχιστοι έως καθόλου σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ,βεβαίως όμως όχι κεντρικοί ΣΜΑ.