Άρχισε σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2017.
«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας την συζήτηση.
«Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός», ανέφερε.
«Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης να βγούμε στις αγορές, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να βγούμε από την επιτροπεία (...). Ο προϋπολογισμός αυτός έχει και κοινωνικό πρόσωπο: Πρώτον, θεσμοθετεί και χρηματοδοτεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για όλη τη χώρα με 760 εκατ. ευρώ για 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Δεύτερον, δίνει, επιπλέον, ενίσχυση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια με 300 εκατ. ευρώ και τρίτον, προστατεύει την πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί, αλλά επειδή αναγνωρίζει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση έχει λάβει μέτρα μακροοικονομικής αντιστάθμισης: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης 2% του Α.Ε.Π. μέσα στο 2016 και άλλου 2% του ΑΕΠ μέσα στο Ιούνιο του 2017, την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού και τη διεύρυνση φορολογικής βάσης με τη νομοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο κ. Μπγιάλας κατηγόρησε τέλος την Νέα Δημοκρατία ότι δραπέτευσε από την εξουσία διότι το πρόγραμμα της είχε αποτύχει, όπως είχε αποτύχει και να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κατήγγειλε επίσης ότι το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί σε απολύσεις, σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε 4ο Μνημόνιο. «Αυτό που φοβάται η ΝΔ είναι η επιτυχία της κυβέρνησης και του προγράμματος και η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και γι΄αυτό έχει επενδύσει στην κινδυνολογία», είπε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του συναδέλφου του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την απογοήτευση του λαού για τις συνθήκες που επικρατούν και έκανε λόγο για «ηρωική διαπραγμάτευση».
«Το 2014 που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν να ρίξουν την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση, η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017», είπε.
«Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης - και μακάρι να το καταφέρετε - δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014!» συμπέρανε ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν τρία χρόνια!», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το χρέος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά όσα χρωστούσαμε θα συνεχίσουμε να χρωστάμε - και πρόκειται απλώς για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2060 και με την κυβέρνηση να αποδέχεται την διατήρηση πλεονάσματος 3,5 μεσοπρόθεσμα.
«Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος» σημείωσε. «Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους!».
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για το κόστος της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ για τις απώλειες από την διαπραγμάτευση αυτή, αλλά και του επικεφαλής του ESM: «Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε μιλήσει για κόστος 86 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM είχε μιλήσει για 100 δισ.»
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι όλες οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις.
«Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες!», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι οι φόροι που θα επιβαρύνουν τους πολίτες είναι ουσιαστικά ένας καινούργιος ΕΝΦΙΑ.
«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι συζητάμε έναν προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επώδυνα μέτρα, περικοπές, φόρους σε βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και καιρό.
«Ο δεύτερος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και ο πρώτος (του 2016), ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού η κυβερνητική πολιτική. Το 3ο αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής τακτικής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έγινε με όρους υποταγής και είχε ως αποτέλεσμα νέα δυσβάσταχτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών, χθες δέχθηκε την παράταση της σκληρής λιτότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση και την ίδια ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού με πολιτικές κουτοπονηριές, επιχειρούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και μας καλούσε να αντισταθούμε στη διαιώνιση των μνημονίων, κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προέβλεψε ότι με τον… «διαπραγματευτικό οίστρο της», η κυβέρνηση δέχθηκε την αέναη λιτότητα με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Ο Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες για την διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμη βάση, που μπορεί να είναι από 3 έως 10 έτη και ο δημοσιονομικός κόφτης παρατείνεται και μετά το 2018 και ουσιαστικά μονιμοποιείται.
«Ο προϋπολογισμός πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων. Ο λόγος είναι απλός ξεχάσατε τις ιδέες, εφαρμόσατε πολιτική που δεν πιστεύετε», είπε.
«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μας ξεκάνει έναν-έναν μέχρι τέλους, διότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε το απόλυτο μνημόνιο αορίστου χρόνου, χωρίς δικαίωμα καταγγελίας», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Aναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2017, επικαλέστηκε την έκθεση του κοινοβουλευτικού γραφείου του Προϋπολογισμού, για να σημειώσει στη συνέχεια, ότι οι προβλέψεις του είναι αυθαίρετες. Χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ, δεδομένου ότι και το 2016 και το 2017 θα είναι χρονιές ύφεσης.
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε επίσης για «φοροεπιδρομή» η οποία, όπως τόνισε είναι εχθρική κίνηση απέναντι στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και ωθεί την οικονομία στην παραοικονομία. Ταυτόχρονα είπε ότι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι μετέωρες και αντίστοιχα και οι εκτιμήσεις για τη φορολογία φυσικών προσώπων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)